Masivní rozpad elektrické soustavy ve Venezuele se prohloubil. Dnes byla zaznamenána exploze u rozvodné stanice Sidor Substation ve městě Guayana, nedaleko Bolivar National Highway což následoval masivní požár, který byl vidět zdaleka. Nejedná se o jediný případ v posledních hodinách. Vládní orgány mluví o sabotážích a záškodnické činnosti.

UPDATE: V neděli explodovala další rozvodná stanice Los Farallones ve městě Bolívar. Odborníci tvrdí, že se jedná a káskádový efekt přetížení zbylé techniky. Maduro veřejně prohlásil, že se jedná o útok CIA. Řídící centrála není údajně schopna dálkově ovládat jednotlivé prvky sítě, což by mohlo naznačovat počítačový útok ale na druhé straně prý nefungoval záložní agregát a UPS.

Data ukazují, že i když se podařilo socialistickým orgánům částečně opravit výpadek na největší venezuelské vodní elektrárně Guri, kterou spravuje zestátněná firma Corpoelec, je opět zhruba 96% Venezuely bez elektrické energie. Výpadky budou trvat zřejmě několik dní.

Vláda tvrdí, že za výpadky stojí úmyslné sabotáže a záškodnická činnost opozice, tomu by nasvědčovala i náhlá zvýšená frekvence výpadků. Ovšem místní hovoří o tom, že levicová vláda roky zanedbávala rozvodnou síť a neinvestovala do oprav a modernizace. Fotografie dokladují, že stav rozvodných systémů je katastrofální a mnohdy k problémům bude stačit, když se pracovníci na pár dní prostě otočí zády.

stav rozvodné sítě v socialistické Venezuele
zanedbání rozvodné sítě v socialistické Venezuele

Výpadky dodávek elektrické energie v zemi, která sedí na největším světovém bohatství pochopitelně využívá opozice. Na víkendu jsou plánovány masivní protesty a demonstrace proti socialistickému režimu prezidenta Madura.

(Visited 79 times, 1 visits today)