Dle agentury Reuters američtí představitelé potvrdili, že výroba stíhaček F-35 je možná bez účasti Turecka.

“Turecko není tak velké..” tvrdí nejmenovaný činitel. Potvrzuje, že v případě vyloučení Turecka z projektu F-35 by došlo maximálně ke zhruba tříměsíčnímu zpoždění výroby, než by byly nahrazeny články produkce z jiných zemí. V Turecku se vyrábí zhruba 800 dílů tohoto letounu 5té generace ale žádný není údajně vázán výhradně na tuto zemi.

Vše dle všeho nasvědčuje, že USA se rozhodly nedodat Tureckem objednané stíhačky F-35 a vyloučit turecké firmy z celého projektu, jako trest za nákup ruského systému PVO S-400. USA v poslední době nabídly svému spojenci v NATO slevu na nákup dražšího systému PVO Patriot, tato sleva vyprší koncem tohoto Března. Turecko pravděpodobně od nákupu ruského systému S-400 neustoupí.

Nedodání pokročilých stíhaček bude přirozeně znamenat, že Turecko bude hledat náhradu jinde, buďto u svého nového spojence Ruska a nebo ve spolupráci s Čínou. Turecko jde stále více jinou cestou než spojenci v NATO, viz například právě probíhající spojená operace turecké a íránské armády proti Kurdům v severním Iráku a turecká letadla operují proti PKK dokonce již přímo na íránském území.

(Visited 116 times, 1 visits today)