K dispozici jsou první záběry situace v posledním místě pod kontrolou IS v jihovýchodní Sýrii v bývalém utečeneckém táboře Baghuz. Jednotky SDF obnovily po několika dnech vojenské operace proti zbytku militantů IS, kteří se odmítli vzdát a zřejmě jsou odhodláni bojovat do mučednické smrti.
Není jasné, kolik bojovníků je stále v táboře a kolik civilistů drží jako rukojmí. Odhady jsou různé od několika stovek až po několik tisíc lidí. V minulých nocích bylo slyšet z tábora Baghuz masivní modlitby a řvaní stovky lidí Alláhu Akbar. Hlasy byly nejen mužské ale i ženské, teroristé mají zřejmě sebou i své rodiny.


Ráno byla situace dle speciálního korespondenta CNN vcelku klidná:

Zde je pár fotek lokality:

Tábor Baghuz dnes ráno
Tábor Baghuz dnes ráno
Tábor Baghuz dnes ráno
Tábor Baghuz dnes ráno

Ovšem večer začalo bombardování a dělostřelecké příprava. Jednotkám SDF se do přímého útoku proti islámským fanatikům z pochopitelných důvodů nechce a před vybombardováním celého hnízda zřejmě brání pouze americké velení obávající se negativních dopadů na veřejné mínění. Ovšem místo vypadá nepochybně jako peklo. Civilisté dostali šanci na evakuaci a desítky tisíc toho využili. Postupující jednotky SDF informují o příšerné atmosféře, v oblasti je mnoho mělkých hrobů plných zřejmě ženských těl, pravděpodobně jak se militanti IS zbavovali otrokyň. Evakuovaní civilisté dle CNN tvrdí, že celá oblast je pokryta roztrhanými těly mužů, žen a dětí.

Záběry z února potvrzují účast letounů B-1


Reportér CNN Ben Wedeman opatrně tvrdí, že zde bude velmi, velmi vysoký počet civilních obětí. Islámský stát bere sebou do hrobu i všechny co byli náhodou kolem.

Záběry Rohani TV z dnešního útoku na tábor Baghuz.

(Visited 34 times, 1 visits today)