Americký server Politico přinesl informaci o dalších pokusech firmy Facebook ovlivňovat politickou situaci v USA. Facebook tentokrát smazal inzeráty americké kandidátky na prezidenta a demokratické senátorky Elizabeth Warrenové. Inzeráty byly cenzurovány a zadavatelé, což jsou pracovníci prezidentské kampaně Warrenové, obdrželi informaci, že „“This ad was taken down because it goes against Facebook’s advertising policies.”
Elizabeth Warrenová ostře vystupuje proti technologickým firmám, kritizovala například akvizici WhatsApp a Instagram firmou Facebook a požaduje jejich rozdělení s tím, že jejich vliv a síla poškozuje demokracii a tržní prostředí.
Poté, co o cenzurování prezidentské kandidátky začal psát server Politiko, Facebook začal couvat a na dotaz novinářů odpověděl, že inzeráty byly smazány protože „porušovali pravidla ohledně používání ochranné známky“ ale že pracují na jejich vrácení.
Senátorka Warrenová k tomu napsala na svém Twitteru: „Stále se divíte, proč si myslím, že FB má příliš mnoho moci? Začněme tedy jeho schopností umlčet debatu o tom, jestli FB nemá příliš mnoho moci.“
Cenzurování americké demokratické kandidátky na prezidenta Elizabeth Warrenové není první cenzurní zásah FB proti lidem z této strany, kteří paradoxně největší potlačování svobody slova od konce 2.sv. války vyvolali. Například Instagram, který patří právě firmě Facebook již dříve mazal příspěvky pro i proti demokratické kandidátce.
Facebook zřejmě zcela podlehl pocitu nadřazenosti a své moci a snaží se masivně ovlivňovat veřejné míněhttps://strategickemysleni.info/2019/03/boj-o-venezuelu-se-vede-i-na-socialnich-sitich/ní rozsáhlými manipulacemi své sítě a cenzurou uživatelů, které dříve nalákal pod falešným tvrzení a svobodě slova a demokratické diskuzi. O masivním ovlivňování ve jménu amerických zájmů například ve Venezuele jsme již psali dříve. Facebook ale zřejmě bojuje i proti domácím „nepřátelům“. Před pár dny bylo například odhaleno, že Facebook blokuje známý finanční portál Zero Hedge. Bez jakékoliv informace Facebook cenzuroval jakékoliv odkazy tohoto portálu a když uživatel chtěl přejít přímo na stránky Zero Hedge – byl informován, že tento odkaz je proti „zásadám komunity“. Podobně byl (je) cenzurován další americký kandidát na prezidenta, ultralevicový Bill Sanders.
Odborníci na volný trh nyní hovoří o tom, že situace s technologickými firmami jako je Facebook je podobná jako v 19tém století s ocelářskými či uhelnými firmami, které vytvořily nadnárodní oligopoly, některé státy to byly schopny zvládnout, u dalších došlo k jejich ovládnutí a propojení právě s těmito monopolními firmami.

(Visited 55 times, 1 visits today)