Americký prezident Donald Trump požaduje aby, zahraniční spojenci pokryli veškeré náklady americké armády v zámořských základnách a chce, aby platili další příplatky za privilegium mít americkou armádu na svém území.
Tento požadavek, jak o něm informoval deník Bloomberg, dále napne již dost napjaté vztahy s některými evropskými a pacifickými spojenci USA. Někteří z amerických spojenců si již stěžují, že za „své peníze“ nedostávají odpovídající ochranu, protože Trump nedělá dle nich dostatek k zajištění světové bezpečnosti.
Podle zprávy, trumpova administrativa již připravuje plány pro země jako je Japonsko a Německo, jak je donutit hradit veškeré náklady zde umístěných amerických jednotek plus platit 50% příplatek za privilegium americké ochrany v zemi.
Bloomberg tvrdí, že dotázaní američtí představitelé potvrdili, že šéfové Pentagonu již byli požádáni, aby spočítali náklady zatímco se zpracovávají návrhy příslušných smluv. Donald Trump již ve své volební kampani požadoval, aby se další spojenci zejména v NATO více podíleli na svojí bezpečnosti.
Celý článek:

(Visited 38 times, 1 visits today)