To, co již mnozí tuší a co statisíce zažili na vlastní kůži nyní oficiálně potvrdil bývalý zaměstnanec největší sociální sítě světa Facebook. Insider přímo z nitra této firmy tvrdí, že Facebook úmyslně potlačuje „konzervativní a pravicové“ politické názory použitím manipulace svého softwaru, využitím tzv. “special features” k omezení návštěvnosti příslušných účtů a stránek a vše aktivizuje zejména v období voleb.
Bývalá zaměstnankyně nyní pracuje s lidskoprávní organizací Projekt Vertitas, která sleduje poltickou korupci a potlačování svobody slova. Pro tuto neziskovou organizaci připravila otřesné svědectví doložené interními dokumenty, které dokládají doslova orwellovské postupy, kterými Facebook údajně manipuluje svoji síť aby potlačovala určité politické názory a myšlenky.
Dle zveřejněných informací svědkyně pracoval v oddělení duševního vlastnictví Facebooku, kde se měla zabývat nároky na autorská práva a jejich porušováním. Při své práci údajně narazila na podezřelé aktivity na různých účtech. Například tvrdí, že firemní inženýr Danny Ben David vytvořil program zvaný “actiondeboostlivedistribution” který nasazoval na účty patřící konzervativcům. Svědkyně tvrdí, že program blokoval zveřejňování příslušných stránek a videí a potlačoval jejich návštěvnost omezováním notifikací a upozorňování na nové příspěvky. Byl prý nasazen na mnoho nejrůznějších stránek především konzervativců.
Bývalá pracovnice Facebooku dále tvrdí, že síť taktéž prováděla tzv. throttling (omezování či zpomalování přístupu pozn.) a dokonce mazala materiály, aniž dala uživatelům o tom vědět.
Svědkyně poukázala na to, že Facebook CEO Mark Zuckerberg přísahal v americkém Kongresu, že jeho firma nehájí politické a ideologické zájmy ale dle ní naopak přesně to se ve skutečnosti děje.
Dle svědkyně je další osoba zapojená do podivných manipulací v této sociální síti údajný zaměstnanec jménem Seiji Yamamoto, který prý připravil interní strategii nazvanou “news feed reduction strategy.” Jejím hlavním cílem mělo být potlačení tzv. „Hate Speach“ ale uvnitř firmy byla prý velká diskuze co to vlastně znamená. Nakonec prý zvítězil názor, že Hate Speach je vše, co někoho „uráží“.
Ovšem dle svědkyně je prý hlavním motivem ve firmě rozšířený názor, že „zvolení Donalda Trumpa prezidentem byla chyba a nikdy k tomu nemělo dojít“ a proto musí nyní Facebook udělat vše, aby se to neopakovalo, a tak je nutno manipulovat volby. Z těchto důvodů je prý tzv. „Hate Speach“ převážně blokovaná u pravicově a konzervativně smýšlejících uživatelů, neboť od nich to prý pochází. Facebook prý dokonce zvažuje „známkování“ uživatelů a zveřejňování jejich hodnocení.
Neziskovka Project Veritas se snažila získat vyjádření odpovědných osob Facebooku, ale ti to odmítli komentovat.
Svědkyně neboli tzv. whistleblower bylo po svém promluvení vyhozena ze zaměstnání.
Celý článek včetně videosvědectví a dokumentů zde:

(Visited 33 times, 1 visits today)