Dle informací deníku The Wall Street Journal USA požádaly západní spojence, aby pomohli se zajištěním bezpečnostní zóny v severní Sýrii. Není jasné, v jakém režimu byl požadavek vznesen, zda v rámci NATO či pouze v rámci bilaterálních vztahů. WSJ cituje nejmenované představitele americké vlády, kteří potvrdili, že oslovené státy se musí na podmínkách ještě shodnout, což dále zpomalí oznámené stahování amerických jednotek ze Sýrie.
Oslovení evropští diplomati zatím informace nepotvrdili, neboť jednání probíhají. Nicméně je zde zřejmá evidentní snaha americké administrativy splnit sliby dané Turecku o zřízení tzv. nárazníkové zóny o šířce 20 mil ale zároveň chránit Kurdy a jednotky SDF před napadením.
Každopádně pokud budou v tzv. buffer zóně vojáci zemí jako je Velká Británie a Francie (což jsou nejpravděpodobnější země které byly o spolupráci požádány) nebude Turecko šťastné. Případným útokem na SDF by Turecko riskovalo konflikt s armádami NATO.
Dle informací naznačených generálem Joe Dunfordem, hlavou U.S. Joint Chiefs of Staff, který se právě vrátil z Bruselu, kde měl jednání s představiteli evropských zemí, USA bude poskytovat těmto jednotkám zpravodajskou podporu zejména pomocí dronů.
Je pravděpodobné, že minimálně země, které jsou i nyní přímo zapojeny do vojenského dění v Sýrii a Iráku na požadavek USA v nějaké formě přistoupí.
Každopádně zde se nabízí i šance pro českou vojenskou účast například v podobě protichemické jednotky. Určitě by se jednalo o smysluplnější činnost než naprosto ztracená a zbytečná aktivita v Afghánistánu, která je již nyní evidentně určená k neúspěchu.
Více zde:

(Visited 41 times, 1 visits today)