Zakladatel a šéf bývalé kontraktorské (žoldnéřské) firmy Blackwater, která ve službách americké armády zajišťovala rozsáhle vojenské a bezpečnostní služby v Iráku během amerického útoku a následné okupace oznámil, že podepsal kontrakt na vybudování výcvikové základny v čínském západním regionu Sin-ťiang (an. Xinjiang).
Hongkongská firma Frontier Services Group (FSG) spoluzaložená bývalým důstojníkem americké elitní jednotky U.S. Navy SEAL a bratrem americké ministryně školství Betsy DeVos, bude investovat zhruba 600 tisíc amerických dolarů k vybudování tréninkového tábora, kde by se mělo vycvičit 8 tisíc členů čínského bezpečnostního personálu ročně.
Erik Prince je známý nejen díky poněkud kontroverzní činnosti společnosti Blackwater v Iráku během americké okupace, díky které se ocitnul mezi multimiliardáři, ale též jeho snahou na privatizaci armády a její činnosti v zahraničí. Mimo jiné nabízel, že za peníze států Zálivu je schopen díky své soukromé armádě převzít kontrolu na oblastmi severní Sýrie po odchodu jednotek USA. Jeho úspěšný podnikatelský model je vzorem například pro ruskou bezpečnostní agenturu tzv. Wagner Group.
Činnost FSG v čínské oblasti Sin-ťiang bude zřejmě zaměřena na zajištění bezpečnosti této „odbojné“ provincie, která je klíčovou oblastí pro čínský projekt tzv. hedvábné stezky. Provincie Sin-ťiang čelí v posledních letech ze zahraničí sponzorovaným nepokojům převážně muslimského obyvatelstva a teroristické útoky islámských radikálů jsou zde na denním pořádku. Čína řeší islámský radikalismus svými specifickými kroky jako je budování internačních táborů pro převýchovu muslimského obyvatelstva, což je často kritizováno západními novináři a médii často sponzorovanými právě ze zemí Zálivu, které dle bezpečnostních složek především investují do vývozu muslimského radikalismu do Číny.
Více zde:

(Visited 93 times, 1 visits today)