Ačkoliv to pákistánská oficiální místa rezolutně popírají, je zřejmé, že tento islámský stát použil proti indickým letounům včera i americké stroje F-16. Indie zveřejnila záběry nalezených fragmentů střely AMRAAM AIM-120C, která mohla být vystřelená pouze ze stíhačky F-16. Pákistánskočínské stroje JF-17 o kterých Pákistánci tvrdí, že sestřelily indický MIG-21 nemají naváděcí systém pro tyto střely.

Pákistán tvrdí, že se jedná o falešnou informaci a že střela je podvrh získaný z Taiwanu. Ale internetová analýza dle výrobního čísla dovedla badatele k americkému kontraktu číslo FA8675-05-C-0070/P00028 což je dodávka do Pákistánu.

Dle posledních informací se celá včerejší událost se sestřelením indického MIGu udála údajně takto. Indické varovné systémy zaznamenaly velké množství pákistánských bojových letadel, které se přiblížily na 10 km od demarkační linie (LoC). Pákistánská útočná formace se skládala z osmi strojů F-16, čtyř Mirage-3 a čtyř JF-Thunder a v 0945 zahajovaly útoky na cíle podél LoC. Malé množství pákistánských letounů překročila LoC evidentně s cílem vyprovokovat Indy.
Indické letectvo vyslalo proti narušitelům hotovost o složení čtyři SU-30, dvě Mirage 2000 a dva MiG-21 Bison (poslední modernizovaná verze jednadvacítky dle výrobce na bojové úrovni prvních verzí F-16A). Indické letouny začaly pronásledovat Pákistánce poté co oni shodily řízené bomby na indické pozice (údajně bez větších škod). Nejžhavější v pronásledování byl dle informací Wing Commander Abhinandan Varthaman právě na MIG-21, který měl prý „lock“ na pakistánské stíhačce F-16. I přes varování návodčího, že jsou v oblasti další letouny Abhinandan Varthaman nepřestal pronásledovat narušitele a vystřelil na něj střelu R-73. Nerozvážný útok ovšem vystavil jeho stíhačku odvetné palbě a zároveň prý vystavil nebezpečí i svého wingmana ve druhém MIGu, kterého střela jen o vlásek minula. Wing Commander se po zasažení letounu katapultoval a přistál na pákistánské straně LoC, kde byl zajat.
Proč pákistánská strana popírá použití F-16 a dokonce zveřejnila video, kde piloti před letounem JF-Thunder oslavují sestřel indického MIGu je nasnadě. Americký prodej F-16 je omezen smlouvou o jejich použití a Pákistán se tímto vystavuje nebezpečí amerických zbrojních sankcí, které již byly několikrát uplatněny.

Pákistánský pilot oslavuje sestřel indického MIGu.
(Visited 93 times, 1 visits today)