Jak píše agentura The Associated Press – ” Maroko ukončilo své vojenské operace v rámci saúdskoarabské koalice v Jemenské válce a odvolalo svého velvyslance ze Saúdské Arábie. Mezi Marokem a Saúdskou Arábií vzrůstá napětí kvůli mezinárodním názorům na aktivity SA v jemenské válce a dalším rozporům. Marocká vláda ale nezveřejnila žádné podrobnosti o účasti své armády v koalici, která byla od roku 2015 ve válce v Jemenu proti pro-íránským Hútijským povstalcům. Dle dřívějších informací v Jemenu bojoval na straně tzv. Arabské koalice přes 1.500 marockých vojáků včetně letecké podpory.
Rabat též odmítl hostit Saudského korunního prince Mohammeda bin Salmana při jeho nedávném turné po ostatních arabských zemí. Oficiální odůvodnění bylo, že “Oficiální návštěvy se připravují v předstihu podle protokolu” ale pozorovatelé se domnívají, že hlavní důvod je mezinárodní znepokojení nad průběhem války v Jemenu a pohoršení nad zabitím saúdskoarabského spisovatele Jamal Khashoggiho na saúdskoarabském velvyslanectví v Istanbulu.

Taktéž saúdský televizní kanál Al-Arabiya odvysílal dokument o sporné oblasti Západní Sahara, kde podpořil tvrzení, že Maroko toto území neuzákoně napadlo po odchodu španělských kolonizátorů v roce 1975. Maroko považuje Západní Saharu za své jižní území.

(Visited 45 times, 1 visits today)