Syrská odnož Al-Kaidy skupina HTS (Hay’at Tahrir al-Sham) v bleskovém tažení kompletně vymazala opoziční džihádistickou skupinu Hnutí Zinky (Nour al-Din al-Zenki) a obsadila veškeré jejich území v oblasti severního syrské provincie Idlíb a Aleppo. HTS tak odřízla další proturecké džihádistické skupiny v provincii Idlíb od turecké podpory z okupovaného Afrinu a získala tak kontakt na frontové linii jak s tureckými jednotkami tak s jednotklami SAA v Aleppu.

Turecko překvapivě nezasáhlo na pomoc spojenecké rebelské skupině, byť vyslalo několik oddílů militantů z oblasti Afrinu a Al-Bab, které však byly odraženy. Jedinou akci vykazovalo ruské letectvo, které bombardovalo nově obsazené pozice HTS zřejmě s cílem zničit těžkou techniku, kterou zde Zinky po svém útěku do Afrinu pod ochranu turecké armády ponechali (několik desítek tanků a další obrněné techniky a ozbrojených automobilů).

Další vývoj v oblasti bude zajímavý, Al-Kaida zřejmě plánuje získat kompletní kontrolu nad provincií Idlíb čímž by zcela omezila vliv Turecka, byť součástí Turecko-Ruské dohody po vstupu tureckých jednotek do Sýrie bylo, že výměnou za volnou ruku v Afrinu Turecko zlikviduje HTS v provincii Idlíb. Turecko zřejmě rezignovalo na Idlíb a přesměrovalo veškeré své zdroje na boj proti Kurdům v severní Sýrii.

Rusko a SAA mají tedy zřejmě volnou ruko pro zahájení konečného útoku na provincii Idlíb, Turecko nemůže uplatnit žádné námitky, neboť nesplnilo svůj úkol.

(Visited 29 times, 1 visits today)