Moskva očekává, že Venezuela uhradí část dluhu, který je splatný ke konci Března, oznámilo ruské Ministerstvo Financí. Jedná se o reakci na oznámení venezuelské vlády, že v důsledku amerických sankcí Venezuela není schopna uhradit své závazky.
Není jasné, co se bude dít, pokud Venezuela neuhradí alespoň splátku 100 mil USD kterou Moskva očekává. Moskva dle různých zdrojů investovala do venezuelského režimu v různých přímých i nepřímých formách v posledních letech údajně přes 17 miliard USD.
V zájmu Moskvy je, aby venezuelský ropný průmysl alespoň v nějaké formě fungoval, neboť si nemůže dovolit přijít o tyto investice. Proto předpokládáme, že Moskva se bude snažit vyřešit venezuelskou krizi bez vojenského střetu.
Ve stejné době vyvolala rozruch nechtěná fotografie bezpečnostního poradce amerického prezidenta Johna Boltona s jeho zápisníkem, kde se po zvětšení dala přečíst ručně psaná poznámka „5.000 vojáků do Kolumbie“ což naznačuje, že USA připravují vojenskou intervenci právě do sousední Venezuely.
Ve Venezuele nejvyšší prokurátor vydal příkaz, kterým nově jmenovanému prezidentu Juanu Guaidó zakazuje opustit zemi a zabavuje mu veškerý majetek.

Spojené státy potvrdily, že v zahraničí zablokované venezuelské finanční prostředky dají k dispozici pouze nově jmenovanému prezidentovi Guaidóvi.

(Visited 19 times, 1 visits today)