Renomovaná americká výzkumná společnost RAND Corporation zveřejnila počátkem nového roku analýzu tureckých možností likvidace IS. Jak známo, prezident Trump nařídil „okamžité“ stažení amerických jednotek ze Sýrie po telefonátu s tureckým prezidentem, kde se měl Erdogan zavázat, že dokončí likvidaci zbývajících ohnisek odporu tzv. Islámského státu (IS) v Sýrii a převezme tak americkou odpovědnost za zničení této teroristické organizace.
Analýza RAND Corporation však tento Erdoganův slib zpochybňuje. Zde jsou hlavní body analýzy:
Turecko několikrát prokázalo neochotu a dvojí standard co se týče přímého boje proti IS
Turecko hraje dvojí hru, hlavní cíl Turecka v tomto slibu je zamezit Kurdům v konsolidaci a zabránit vytvoření jakékoliv kurdské samostatné entity, boj proti IS je pouze sekundární cíl, který Turecko většinou kompletně ignorovalo.
-Stažení amerických jednotek ze Sýrie může dokonce ohrozit samotné Turecko, neboť IS si již vytvořil v Turecku rozsáhlou infrastrukturu a omezení boje proti IS může pomoci IS se znovu obnovit.
-Vůdci IS využívají moderní tureckou infrastrukturu nejen k podpoře boje v jiných zemích ale díky soustředění Turecka na boj proti PKK k vytvoření důležité základny a komunikačního uzle k dalším aktivitám například v Evropě. Nedávné rozsáhlé útoky IS v Turecku ukazují schopnost přímo udeřit i na turecké cíle.
-Turecký postoj vůči IS je nevyhraněný a je zde podezření, že turecké bezpečnostní orgány často IS podporují ve stylu názoru „nepřítel mého nepřítele je můj přítel“ podobně jak to dělá Pákistán který podporuje Talibán. Turecku vyhovuje, když IS bojuje s Kurdy a nebo s Assadem.
-Turecká schopnost porazit teroristické skupiny je značně snížena, protože velká část zkušených kádrů v bezpečnostních složkách byla vyhozena po pokusu o státní převrat, což ukazuje i fakt, že nejsou schopni se vypořádat ani s teroristy na vlastním území.
-Pokud se dovolí, aby IS obnovil své sítě v Turecku, bude to mít strašlivé důsledky. IS bude moci využít Tureckého zázemí pro logistickou podporu svých operací v cizině.
-Turecko se při boji s IS chce opírat zejména o militanty z FSA které financuje. Hlubší analýza ale ukazuje na velké problémy. Prvním probléme FSA je disciplína, na operaci v Afrinu jsme viděli, že jednotky FSA jsou nekontrolovatelné a často loupí a vraždí civilní obyvatelstvo a bojují mezi sebou.
-Další velký problém FSA je jejich překrývání s IS a tím i jejich ochota bojovat proti IS, neboť je všeobecně známo, že část bojovníků FSA tvoří bývalí bojovníci IS. Například velitel důležité jednotky FSA Divize Hamza Seyf Ebu Bekir je bývalý člen IS z oblasti Bab a mnoho dalších bývalých velitelů IS nyní slouží jako velitelé protureckých milicí.
„Vzhledem ke všem výše uvedeným faktům, nelze slib tureckého prezidenta Erdogana potírat teroristy z IS brát jako upřímný“ končí analýza RAND Corporation.

(Visited 24 times, 1 visits today)