Jak zveřejnil server Bloomberg, od roku 2015 probíhá v USA velká kontrašpionážní operace na zjištění tajných implantátů, které měly být umístěny v produktech až 30 amerických firem jako jsou výrobci IT Supermicro či firmy Apple a Amazon.

Dle zveřejněných informací byly zejména na serverových základních deskách (anglicky mainboard či motherboard) nalezeny miniaturní čipy, které nebyly součástí původního návrhu. Tyto čipy o velikosti špičky tužky byly zřejmě implementovány během výrobního procesu v čínských závodech a je důvodné podezření, že celý proces výroby byl zmanipulován čínskou tajnou službou.

Čipy jsou velice malé a nemůžou tak obsahovat nějaký velký kód, v podstatě mají ale jen dva úkoly – zmanipulovat skrytě funkci předmětného zařízení tak, aby začalo komunikovat s nějakým anonymním strojem někde na internetu a připravit operační systém zařízení tak, aby přijal sofistikovaný kód který si z anonymního systému tajně stáhne.

Ačkoliv firmy označené v informacích, které zveřejnil Bloomberg vše odmítají, server tvrdí, že zasaženy byly servery, počítače a mobilní telefony americké vlády včetně vojenských serverů, které ovládají např. vojenské lodě či strategické systémy.

Vzhledem k tomu, že většina počítačového HW se vyrábí v Číně, může se jednat jen o pověstný vrcholek ledovce. Již delší dobu upozorňují bezpečnostní specialisté, že většina produktů IT má zřejmě zabudovaný systém “zadních vrátek” a to dle toho, kde sídlí jejich výrobce. Hodně zemí, které se věnují své obraně odpovědně, má zákaz nákupu vojenské výbavy v Číně. Taktéž například vyvážená vojenská technologie má zřejmě zabudovaný systém, který umožní zemi původu ho “vypnout” či minimálně znepřesnit. Toto je potvrzeno u americké techniky – například Izrael si u všech stíhaček dodaných z USA programuje klíčové ovládací systémy sám. Taktéž ředitel ruské továrny AlmazAntey, která vyrábí komplexy PVO S-300 a S-400 naznačil, že jejich řídící systémy mají v sobě technologii, která umožňuje systém v nějakém případě zneškodnit a pokud by někdo chtěl provádět reverzní inženýring, tak se klíčové obvody sami zničí.

Celý text:

(Visited 57 times, 1 visits today)