Dle deníku Washington Post sdělilo Turecko americkým představitelům, že má k dispozici audionahrávku vyslýchání a zabití saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího na saúdskoarabské ambasádě v Istanbulu.

Turecko již dříve sebevědomě tvrdilo, že přesně ví co se stalo a kde byl novinář na velvyslanectví zabit a rozřezán. Počátkem týdne zveřejnilo, že má nezvratné důkazy především z kanalizační soustavy.

Turecko, které samo vězní minimálně 400 opozičních novinářů, je zde na koni a evidentně se postaralo o to aby mělo silné důkazy o vraždě, kterou údajně provedlo speciální komando na rozkaz saúdskoarabské královské rodiny.

Turecko má napjaté vztahy se Saúdskou Arábií se kterou soupeří o vedoucí pozici regionální mocnosti na Blízkém Východě. Například v konfliktu Saúdské Arábie s Katarem se Turecko pevně postavilo na stranu Kataru. Pozadí konfliktu není jen prosté soupeření ale především skutečnost, že tureckou politiku ovládá mocné Muslimské Bratrstvo, které je v Saúdské Arábii považováno za teroristickou organizaci. Tento názorový rozdíl je vidět například v občanské válce v Sýrii, kde Saúdská Arábie podporuje sunnitské teroristické skupiny ideologicky vycházející z wahhábismu (znak známá černá vlajka s islámským nápisem) zatímco Turecko podporuje skupiny ideologicky provázané s Muslimským Bratrstvem.

Dle některých zdrojů byl novinář Džamál Chášakdží údajně agentem Muslimského Bratrstva. Chášakdží byl též v mládí přítel Osámy bin Ládina a dělal s ním několik rozhovorů během ruské intervence v Afghánistánu koncem 80tých let.

Článek opozičního deníku Washington Post též zapadá do celkové útočnosti tohoto média vůči Trumpově administrativě. Zatímco americký prezident i přes v civilizované společnosti naprosto otřesný a nepřijatelný skutek, kterým zabití a rozřezání nepohodlné osoby na velvyslanectví v jiné zemi je, tak ten středověké Saúdské království chrání i přes skutečnost, že pronikly již na veřejnost informace o tom, jak americké tajné služby o přípravách na únos či zabití novináře předem věděly a nic neučinily.

Celý článek:

(Visited 56 times, 1 visits today)