Ruský server Conflict Intelligence Team zveřejnil další informace o pátrání po aktuálních nemovitostech vlastněných podezřelými z kauzy bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala. Ruská nezávislá televize TVRain na základě tipu navštívila adresy bytů vlastněných údajně oběma agenty.

Na adrese spojované s lékařem ruské vojenské rozvědky GRU Alexandrem Miškinem otevřel reportérům muž, který se představil jako Alexandr Dmitrijevič Miškin a na otázku zda poznává na obrázku člověka známého jako Alexandr Petrov tvrdil, že mu to nic neříká, byť tvář musel vidět minimálně v médiích. Jméno údajného agenta je ale Alexandr Jevgenijevič Miškin. V katastru nemovitostí jsou jako majitelé luxusního apartmánu uvedeny tři osoby (ženy) s příjmením Miškin. Dle CIT to může být opravdu rodina nic netušící osoby a nebo GRU nasadila v očekávání pátrání svého člověka.

Ke druhé variantě se přiklonili opět díky veřejným registrům. Majitelka bytu Naděžda Viktorovna Miškina je uvedena jako spoluuživatelka Miškinova (aka Petrov) Mercedesu na pojistné smlouvě od Alianz. Díky veřejným zdrojům objevili další vůz Volvo XC90 kde jsou opět uvedini jak Naděžda Viktorovna tak i Alexandr Jevgenijevič Miškin. Což opravdu napovídá tomu, že reportérům otevřel dveře člověk nasazený tajnou službou aby předstíral, že je někdo jiný.

Reportéři navštívili též byt Anatolije Čepigy, zde nikdo neotevřel a vrátný údajně tvrdil, že zde dva roky nikdo nebyl. Ovšem během chvíle prý dorazil jakýsi muž, který ukázal průkaz bezpečnostních složek a doporučil novinářům místo opustit. V katastru nemovitostí je Anatolij Čepiga uveden jako spoluvlastník.

Pátrání z veřejných registrů a pomocí automobilů není věc nová, avšak v takovém to rozsahu bylo zveřejněno poprvé. Je například známo, že před více než deseti lety zastřelený český podnikatel Mrázek platil údajně osoby, které zapisovali čísla SPZ u policejních služeben a tyto čísla pak Mrázek používal k zjištění, zda není sledován. Podobnou databázi používají v ČR údajně též levicoví radikálové, kteří registrovali všechny SPZ aut, které kdy přijely do okolí služeben policie které se zabývaly jejich kauzami a předpokládali, že občas nějaké auto bude patřit tajným policistům a v případě výskytu tohoto čísla v okolí jejich schůzek měnili plány.

Podobné vyzrazení příslušníků tajné služby proběhlo i u nás – byť v celkem nezávadném měřítku, nešlo prý o vyložené agenty. V případě, kde šlo o vyšetřování nadměrné spotřeby služebních vozidel došlo před pár lety např. k vyzrazení tajných identit příslušníků BIS.

Každopádně celým selháním ruské tajné služby GRU se již údajně zabývají i ruské orgány a očekává se velká čistka v ruských bezpečnostních službách. Rychlá prověrka prý dle ruských zdrojů objevila další otřesné případy zanedbávání základních pravidel konspirace. Blíže neupřesněný zdroj z velitelství GRU měl potvrdit, že důstojníci rozvědky nedodržovali základní služební postupy a zásady práce v utajení. Ke vzájemné komunikaci měli používat nezabezpečená spojení a telefonní čísla registrovaná v moskevském regionu, citlivé informace si navíc předávali v nešifrované formě.

Celý text zde:

 

 

(Visited 55 times, 1 visits today)