Nobelovu cenu za mír pro rok 2018 získali konžský lékař Denis Mukwege a aktivistka irácké komunity jezídů Nadja Muradová. Oznámil to v pátek norský Nobelův výbor. Muradová, která se narodila v roce 1993, je známá jako bojovnice za lidská a ženská práva. Přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení džihádisty z takzvaného Islámského státu (IS). Radikálové z IS ji zotročili v severoiráckém Mosulu v roce 2014. Zasazuje se rovněž o práva Jezídů a uprchlíků. Tolik světový tisk.

Ovšem téměř zapomenuta je humanitární a lidskoprávní situace v Tureckem okupované části Sýrie Afrin. Po té co členská země NATO Turecko za pomoci džihádistických frakcí FSA dobyla do té doby válkou nezasaženou syrskou oblast Afrin, bylo donuceno uprchnout přes 400 tisíc civilních obyvatel a uprchlíků, převážně kurdské a jezídské národnosti.

Zejména jezídská komunita trpí pod Tureckou okupací perzekucí, která splňuje znaky zločinů proti lidskosti a genocidy. Jezídové jsou dle informací pozorovatelů terčem útoků a násilí džihádistických skupin podporovaných tureckou armádou. Frakce FSA v Afrinu ničí jezídské památky, likvidují hřbitovy a náboženská místa s cílem vymazat kulturní podvědomí a změnit demografickou situaci v celé oblasti. Celá akce má za cíl vyhnat Jezídy z jejich domovů a ti kteří odmítnout odejít a odmítnou konvertovat k sunnitskému islámu zlikvidovat a pozabíjet. Vše je zřejmě přesně plánované, neboť jak svědci dokládají, ihned po vstupu turecké armády do oblasti byly jejich domy označovány a to jinak než domy ostatních civilistů. Chování jednotek FSA k Jezídům pak dle svědků přesně kopíruje chování ozbrojenců IS v jiných oblastech Sýrie a Iráku.

Dle odhadů jsou Jezídové v Afrinu nyní soustředěni do zbývajících 22 vesnic z původních 366 ale není jasné kolik Jezídů ve skutečnost z asi 100 tisícové komunity přežilo. Vše probíhá s vědomím a pod dozorem turecké armády – tedy členského státu NATO a za mlčení tzv. mainstreamových médií.

Celý článek zde

a zde:

 

(Visited 42 times, 1 visits today)