Poslední informace, které přicházejí z Afghánistánu (do kterých zapadají i opakované útoky na Čs. vojáky)  naznačují, že bezpečnostní situace je z hlediska západní koalice a NATO beznadějná a podobá se situaci sovětských jednotek koncem let osmdesátých.

<span title=”In recent days Zalmay Khalilzad, special consultant of USA in Afghanistan affairs, explained some issues regarding negotiations with Taliban, which are worthy of investigation after several months of negotiations.

“>V posledních dnech Zalmay Khalilzad, zvláštní poradce USA v afghánských záležitostech, objasnil některé otázky týkající se amerického vyjednávání s Talibanem. Vysvětlil pozici Trumpovi administrativy, která se po bezvýsledném 17 let trvajícím tažení USA v Afghánistánu snaží vojenskou operaci USA ukončit.

Na situaci se dá pohlížet ze čtyř aspektů:


USA a spojenci:

USA a spojenci bojující proti terorismu v Afghánistánu již 17 let nezaznamenali jiný výsledek než smrt, oběti a vybrakování svých zdrojů. <span title=”Now Trump’s government is trying to achieve a victory between statements “preserving USA profits and power” and “fighting terrorism” to come out of the swamp of Afghanistan.

“>Nyní se Trumpova administrativa snaží dosáhnout dosáhnout alespoň symbolického vítězství všeobecným prohlášením o “zachování zisků a síly USA” a “o pokračování boje proti terorismu” a odejít z bažiny Afghánistánu. Podle názoru Trumpa toho nejde dosáhnout jen vyjednáváním s Talibanem ale též je nutné vyvinout tlak na Pákistán, aby přiznal výsady a uspokojil důležité pohlaváry a politiky a především paštúnské velitele.
<span title=”So far no details are released about the topics or contents of the negotiations but it could be said that USA is trying to come out of the war preserving its profits and continue its exploitation without obstacle in Afghanistan.

“>Zatím nebyly zveřejněny žádné podrobnosti o tématech nebo obsahu jednání, ale je možné říci, že USA se snaží odejít z války ale zachovat si svůj vliv v Afghánistánu.

Taliban:
Nesrovnalost ideologií a názorů vedoucích představitelů Talibanu, kde někteří požadují jednání a další je obviňují ze zrady, způsobuje proměnlivé reakce Talibanu na zahraniční jednotky. <span title=”Therefore reaching the conclusion for the negotiations without challenge seems very unlikely.

“>Proto je velmi nepravděpodobné že se dosáhne dohody bez vnitřních bojů.

Afghánská vláda:
Jednotná vláda Afghánistánu se snaží stabilizovat své pravomoci v celém Afghánistánu a Taliban je starý nepřítel a největším faktorem nestability. <span title=”The current westernized government with Pashtoon support is after an agreement that increases its power at the same time satisfies and controls Taliban.

“>Současná prozápadní vláda s podporou Paštunů je pro dohodu, která by jí zvýšila moc ale současně uspokojila Taliban a dostala ho pod kontrolu.

Pákistán:
Poté, co USA obnovily sankce a omezily svoji finanční podporu, různé vlády (konkrétně vláda Imrana Khana) si stanovily vyřešení Afghánské politické krize jako svou hlavní prioritu v zahraniční politice.
Pákistán nemá nad Talibanem v Afghánistánu přímou kontrolu ale tlak za použití vojenských a politických pák může být účinný. Proto USA usilují o to, aby Pákistán snížil svou finanční pomoc a stanovil sankce vůči Tálibům.

Závěr:

Vyjednání dohody s Talibanem může ohrozit řada problémů, např. extrémisté v Talibanu, odstoupení USA od jejich dohod, závislost afghánské vlády, bezpečnostní chaos v Pákistánu atd. Dohoda zřejmě nebude uzavřena během Trumpovy vlády.

 

Více zde:

(Visited 83 times, 1 visits today)