Skupina izraelských Drúzů oblečených v tradiční černý oděv s bílou čapkou se shromáždila na Golanských výšinách u hranic Izraele a Sýrie a skandují hesla na podporu syrského prezidenta Assada. Evidentně se jedná o značné selhání izraelské politiky nejen vůči menšinám, drúzové patřili vždy k loajálním členům izraelské komunity. Byť Drúzové žijící hlouběji v Izraelském území stále vyjadřují podporu izraelskému státu a mnozí slouží v izraelské armádě, Drúzové na Golanských výšinách jsou znechuceni izraelskou podporou syrských protivládních rebelů včetně skupin napojených na syrskou odnož teroristické organizace Al-Kaida.

Velké množství bojovníků, kteří v rámci dobrovolnických jednotek syrské armády (SAA) přispěchali na pomoc k dobytí protivládními rebely a organizací Al-Kaida ovládaného území při hranicích Izraele bylo dokonce z drúzských oblastí Sýrie Suwaida, která nedávno čelila nájezdu jednotek IS z území pod kontrolou US speciálních jednotek. Drúzové jako značně uzavřená komunita, do jejíhož teologicko-filosofického systému není každý zasvěcen, jsou považováni za sektu šíitského islámu, avšak mnoho muslimů je neuznává.

Izrael se tak zařadil mezi mnoho dalších účastníků syrské občanské války kteří vsadili na špatného koně v podobě sunnitských džihádistů ve víře, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Ztráta podpory malé drúzské komunity není pro Izrael příliš významná přesto pro klid na severních hranicích může hrát významnou roli, neboť právě syrské drúzy Izrael vojensky dříve podporoval právě proti radikálním sunnitským džihádistům a měli hrát roli nárazníkového pásma..

Celý text Jpost:

(Visited 114 times, 1 visits today)