Rozsáhlá investigativní reportáž izraelského deníku Haaretz, která zahrnuje 100 zdrojů v 15 zemích, ukazuje, že se Izrael stal předním vývozcem nástrojů pro špionáž civilistů. Diktátoři po celém světě – dokonce i v zemích, kde neexistují formální vazby na Izrael – je využívají k odposlouchávání aktivistů za lidská práva, monitorují e-maily, hackují aplikace a nahrávají konverzace.

Společnost Privacy International publikuje od roku 1995 výzkumné studie o mezinárodním obchodu s bezpečnostní technologií. Zpráva PI vydaná před dvěma lety zaznamenala obrovský nárůst. Zatímco v roce 2012 bylo v celosvětovém měřítku 246 společností, do roku 2016 se počet firem více než zdvojnásobil na 528. Na seznamu je 27 izraelských firem, čímž se Izrael stal zemí s nejvyšším počtem bezpečnostních firem na obyvtele. Místní a mezinárodní údaje ukazují, že Izrael představuje 10 až 20 procent celosvětového kybernetického trhu. V roce 2016 se investice do izraelských start-upů v průmyslu podílely 20 procenty z celkového objemu.

Závratný úspěch izraelského bezpečnostního průmyslu a sledování není náhodným vývojem, který vznikl spontánním výbuchem židovského génia. Po splasknutí bubliny IT společností v roce 2000 se izraelská ekonomika dostala do sestupné vývrtky, která byla vybrána intervencí ministra financí Silvana Shaloma a jeho nástupcem Benjaminem Netanyahuem. Vláda zvýšila výdaje na bezpečnost IT o více než 10 procent a povzbudila místní start-upy aby vstoupily do oblasti IT bezpečnosti a sledování.

Izraelské obranné síly (IDF) hrály hlavní roli jako důležitý zákazník a odběratel. Řada bývalých členů izraelské technologické zpravodajské služby získala vzdělání v IDF a následně založila vlastní firmy. Načasování bylo jistě důležité, po útoku z 11. září 2001 se začaly země po celém světě intenzivně zajímat o prostředky pro sledování osob podezřelých z terorismu nebo radikalizace. Bohaté zkušenosti nedávno propuštěných vojáků IDF se setkaly s poptávkou.

Celý článek popisující jednotlivé případy zde:

(Visited 85 times, 1 visits today)