Jak vyplývá z parlamentního vyšetřování, holandská vláda ztratila kontrolu na zahraniční pomocí vyplácenou údajným tzv. “umírněným” syrským rebelům. Je značné podezření, jak je známo ze svědectví bývalých zaměstnanců holandských společností které zahraniční pomoc syrským rebelům organizovaly, že většina z tzv. nevojenské pomoci (NLA- non lethal aid) kterou nizozemská vláda posílala do Sýrie padlo do rukou organizace Al-Nusra – což je syrská odnož Al-Kaidy.

Dříve utajované firmy posílaly jménem holandské vlády do Sýrie pomoc aby posílily údajné prozápadní opoziční skupiny. O distribuci pomoci se staraly další firmy a to americká “Creative Associates International” a turecká firma “Candor”. Tyto dvě obchodní společnosti získaly od Nizozemska miliony eur z Fondu stability v posledních letech, Creative obdržela více než 13 milionů eur; Candor více než 3 miliony. Holandská strana ovšem neměla absolutně žádnou kontrolu nad výdaji těchto firem, které měly v Turecku nakupovat zboží a materiál pro syrské rebely. Bývalý zaměstnanec firmy Candor tvrdí, že všechna pomoc již od roku 2016 končila v rukou Al-Nusry, například mobilní pekařství koupené holandskými daňovými poplatníky slouží dodnes teroristům z Al-Kaidy a nelze ho vrátit, neboť o tom již rozhodoval soud šária. Holandská vláda tyto problémy tajila a ve svých správách falešně informovala, i když vedoucí pracovník informoval, že zboží končí v rukách Al-Kaidy.

I část pomoci, kterou obdržely přímo a prokazatelně jednotlivé tzv. umírněné frakce rebelů skončila v rukou Al-Kaidy, neboť jak tvrdí zaměstnanci, někteří rebelové předávali západní pomoc Al-Kaidě dobrovolně a někteří pod tlakem.

Vyšetřování zjistilo další zajímavý fakt – Holandsko ukončilo program NLA syrským opozičním rebelům na konci března 2018. Toto období se přesně shoduje se zatčením holandského diplomata v Turecku, což bylo obklopeno tajemstvím. Tento diplomat podle zjištění také pracoval pro nizozemské bezpečnostní služby a hrál důležitou roli v týmu Sýrie jako kontaktní osoba povstalců. Všichni ho znají jako “pan Ad”. Tento “pan Ad” který dlouhou dobu podporoval syrské rebelské skupiny s povolením Turecka ale byl v březnu 2018 zatčen za podezření ze špionáže – dle tureckých médií měl v Afrinu získávat informace. Zatčení se odehrálo po té co Nizozemsko odvolalo podporu pro několik bojových skupin syrských rebelů, kteří se účastnily turecké agrese. O několik dní později byl pak oficiálně ukončen celý program NLA.

Celý článek zde:

(Visited 36 times, 1 visits today)