Uniklý interní materiál firmy Google, který jako první zveřejnil server Breitbart News, tvrdí, že kvůli řadě faktorů, včetně volby prezidenta Trumpa “americká tradice” svobody projevu na internetu již není životaschopná. 85stránkový dokument s názvem “Dobrý cenzor” popisuje, že Google a další technologické platformy, které nyní “kontrolují většinu online konverzací” v reakci na nežádoucí politické události po celém světě uskutečnily “posun směrem k cenzuře”. Příklady nežádoucích jevů uvedené v dokumentu zahrnují volbu amerického prezidenta v roce 2016 a vzestup Alternativy pro Německo (AfD).

V reakci na únik informací oficiální mluvčí firmy Google uvedl, že dokument by měl být považován za interní výzkum a nikoliv za oficiální názor společnosti. Dokument označuje ideu svobody slova na internetu za “utopický nápad”, který byl “podkopán” nedávnými globálními událostmi a “špatným chováním” ze strany uživatelů. Přiznává, že hlavní technologické platformy, včetně společností Google, Facebook a Twitter sice zpočátku garantovaly svobodný projev svým uživatelům a že “tento ideál svobody byl přímo vložen do DNA začínajících společností ze Silicon Valley, které nyní ovládají většinu světové online konverzace” ale že, tyto firmy jsou dnes chyceny mezi dvěma neslučitelnými pozicemi: “svobodou slova, nápadů a idejí” versus “kontrolované prostory pro bezpečnou a civilizovanou konverzaci”.

První přístup je popsán jako produkt “americké tradice”, která “upřednostňuje svobodu projevu a demokracii před „civilizovaností(sic)“. Druhý je popsán jako produkt “evropské tradice”, která “upřednostňuje důstojnost před svobodou a civilizovanost nad volností”. Dokument Google tvrdí, že všechny technologické platformy se nyní pohybují směrem k té tzv. evropské tradici a vidí „novou“ roli společnosti jako garanta civilizovanosti v kategorii typu „editor a vydavatel“.

Podle samotného obsahu byl dokument Google výsledkem rozsáhlého procesu zahrnujícího “několik vrstev výzkumu”, včetně odborných rozhovorů s šéfredaktorem MIT Tech Reviewem Jasonem Pontinem, novinářem Atlanticu Franklinem Foerem a akademikem Kalevem Leetarou. Bylo rovněž konzultováno 35 kulturních pozorovatelů a 7 kulturních osobností ze sedmi zemí na pěti kontinentech.
Je také zřejmé, že mnohá doporučení z dokumentu se nyní odrážejí v politice společnosti Google a jejích společností. Například, dokument potvrzuje, že technologické společnosti budou muset cenzurovat své platformy, pokud se chtějí “globálně rozšířit”. Společnost Google nyní vytváří cenzurovaný vyhledávač aby získala přístup na čínský trh.

Některé zajímavé klíčové body v dokumentu naleznete na následujících stránkách:

S2 – se uvádí, že “uživatelé se tážou, zda má být svoboda na internetu vůbec diskutována a že “svoboda projevu se stala sociální, ekonomickou a politickou zbraní”.
S11 – označuje Breitbart News jako médium, které se nejvíce zajímá o téma svobody projevu.
S12 – říká, že ideje o svobodě internetu z raného období byly “utopické”.
S14 – připouští, že Google spolu s Twitterem a Facebookem nyní “ovládají většinu světové online konverzace”.
S19-21 – identifikuje několik faktorů, které údajně erodovaly víru ve svobodu projevu. Zvolení Donalda Trumpa a údajná ruská angažovanost jsou identifikovány jako jeden takový faktor. Vzestup populistické strany AfD (Alternativa pro Německo) v Německu je další.
S26-34 –  vysvětluje, jak ” špatně se chovající uživatelé ” podkopávají svobodu projevu na internetu a dovolují “bláznivým politikům rozšiřovat jejich vliv.” Dokument se obává, že “rasisté, misogynové a utlačovatelé” mají povoleno mít hlas po boku “revolucionářů, informátorů a aktivistů. Upozorňuje na to, že uživatelé jsou ” náchylnější k překonání morálních norem “pod ochranou anonymity.
S37 – uznává, že Čína – pro kterou společnost Google vyvinula cenzurovaný vyhledávač – má nejhorší statistiky internetové svobody.
S49 – Dokument obviňuje prezidenta Trumpa, že šíří “konspirativní teorie”.

S53 – sociální platforma GAB je identifikována jako hlavní cíl pro uživatele, kteří jsou nespokojeni s cenzurou na jiných platformách.

Celý dokument ke stažení zde:

(Visited 83 times, 1 visits today)