Odhalení a informace o tom, jak britské a nizozemské bezpečnostní složky překazily operaci ruské vojenské rozvědky GRU namířenou údajně proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) přinesly nečekané souvislosti. Investigativní novináři ze serveru Bellingcat a jejich ruského partnera The Insider se chtěli pokusit zjistit, zda v Holandsku zatčení a vypovězení údajní špióni mají falešné identity podobně jako údajní traviči v případu Skripal. Při ověřování zjistili, že údajní špióni použili kupodivu své skutečné identity byť pod diplomatickým krytím a přišli náhodou na další zajímavé údaje, které naznačují masivní zanedbání všech bezpečnostních pravidel tajných služeb.

Při ověřování identity jednoho z údajných špiónů GRU Alekseje Morenetse narazili na informaci, že na jeho jméno je registrován v Rusku osobní automobil VAZ 21093. Když prověřovali registraci, zjistili, že automobil je registrován na adrese Komsomolsky Prospekt 20, která “náhodou” souvisí s adresou speciálního vojenského útvaru 26165 , který je znám jako jednotka GRU pro počítačový boj.

Novináři se pak podívali na registrace dalších automobilů na stejné adrese a EJHLE, našli 305 dalších registrovaných vozů pro jednotlivce s věkem od 27 do 53 let. Databáze obsahuje přesná jména, čísla průkazů a mnohdy i jejich telefonní čísla – vše na adrese kterou mimo jiné uvedl speciální americký vyšetřovatel Robert Mueller ve svém obvinění jako sídlo ruské jednotky počítačového boje. Je tedy předpoklad, že všechny tyto osoby mají něco do činění s aktivitami GRU.

Registrace na jedné adrese se vysvětluje tak, že vzhledem k nízkým platům a vysokým cenám nemovitostí v Moskvě bydlí nižší důstojníci a pomocný personál GRU na ubytovně a jelikož nelze vlastnit vůz bez adresy, jsou registrováni zde.

Pokud jsou zjištěné informace správné, jedná se o další důkaz značného amatérismu v údajně elitní ruské tajné službě, což může naznačovat, že služba je v rozkladu. Bude zajímavé sledovat zda dojde k nějakým personálním změnám, neboť v každé zemi by takovýto opakovaný lapsus znamenal odvolání celého vedení a velmi pravděpodobně i kompletní zrušení celé služby a její vybudování kompletně znova.

Více zde:

(Visited 33 times, 1 visits today)