Zdá se, že počet selhání ruské tajné služby GRU nebere konce. Holandské bezpečnostní orgány zveřejnily, jak došly k pravým identitám ruským hackerům, kteří se pokusili napadnout vnitřní síť OPCW v Haagu. V pronajatém autě ve kterém byl nalezen mobilní systém k hackování sítí WiFi, byl nalezen účet za taxík, který byl nejen vystaven za cestu ze sídla GRU na letiště ale byl též vystaven na agentovo pravé jméno, zřejmě z důvodu proplacení finančních prostředků důraznou účetní tajné služby.

Taktéž OSINT (Open Source INTelligence) investigativní skupina Conflict Intelligence Team (CIT) placená exilovým miliardářem Michailem Chodorkovskim narazila při svém pátrání na zajímavé informace, které naznačují naprosté nedostatky v práci nejmocnější ruské tajné služby. Když se snažili zjistit více o pravé totožnosti druhého muže, který pod smyšleným jménem Alexandr Petrov cestoval do anglického Salisbury postupovali jinak než Belingcat. Při prověřování řidičského průkazu prvního agenta Anatolije Čepigy zjistili, že průkaz je pravý. Při prověřování pojistek povinného ručení Čepigy zjistili, že na něj v letech 2016-17 byl registrován BMW X5 VIN X4XKS494000H01806 a ukázalo se, že od června 2017 patří BMW X5 s tímto kódem VIN nějaké Daryi Torbenko. Ovšem atraktivní SPZ na přání zůstala Čepigovi.

Následně pátrali, zda si Čepiga nepořídil nové auto a opravdu zjistili, že unikátní SPZ patří nyní k vozidlu Mercedes GL-Klasse, model 2017 s kódem VIN WDC1668241A988448. V databázi dopravních přestupků zjistili ale zajímavou věc, většinu přestupků spáchal jistý Alexandr Jevgenějevič. A nakonec se srovnáním jmen podařilo zjistit, že celé jméno pachatele je Alexandr Jevgenějevič Miškin. Srovnáním fotografie z řidičského průkazu se pak zjistilo, že se jedná o muže zatím známého jako Alexandr Petrov. Dále se pak podařilo zjistit, že terénní Mercedes opravdu 30. května 2018 prodal Čepiga právě Miškinovi (asi si ho oblíbil).

Vše zapadá do profilu, který byl o údajných travičích ze Salisbury vytvořen v Británii, kde si počínali naprosto diletantsky včetně nákupu prostitutek zřejmě z peněz GRU na celý večer. Záliba v ženách, luxusních vozech a kmotrovských SPZ patřila vždy spíše k pracovníkům mafie než k údajně nejlepší tajné službě světa. Vše naznačuje, že problémy této ruské tajné služby nejsou náhodné ani ojedinělé a naznačují rozsáhlou systémovou chybu a dezintegraci pocházející od vedení a řídících orgánů.

Více zde:

(Visited 33 times, 1 visits today)