Při současné ukrajinské ofenzívě v charkovské oblasti byl ukrajinskými jednotkami ukořistěn zcela nepoškozený nejnovější ruský bojový tank T-90M. Navíc byly při útoku zničeny tři podobné tanky. Neuvěřitelné je, že na nově osvobozeném území byl nalezen sestřelený letoun Su-30SM s nepoškozenými kontejnery SAP-518SM “Regatta” nejnovějšího systému elektronického boje Khibiny -U (Хибины) o kterém vědělo zatím jen pár důstojníků tajných služeb.  Počet techniky, která byla Ruskem ponechána nedotčená a doslova darovaná nepříteli je neuvěřitelně vysoký a připomíná historicky pouze arabsko-izraelské konflikty, při kterých prchající Arabové přenechávali nepříteli plně funkční celé divize fungl nové techniky. Tento fakt ukazuje na naprosto katastrofální úroveň ruské armády, nevycvičenost, nízkou bojovou morálku a možná i korupci – spekuluje se, že nejmodernější technika je ruskými vojáky prodávána přes internet za částky kolem 10.000 USD. Vše ukazuje na systémový problém celého velení ruské armády.

Vraťme se k ukořistěném nedotknutém tanku T-90M. Je to nejmodernější typ MTB v ruské armádě aktuálně používaný. Do rukou nepřítele se dostal experimentální systém na snížení viditelnosti KSSZ “Nakidka” (Kapuce) vyvinutý moskevským Institutem Oceli. Jedná se v podstatě o laminovaný „oblek“ pro celý tank ze speciálního materiálu, který nejen pohlcuje radarové záření ale potlačuje znatelně i termální signaturu tanku. KSSZ “Nakidka” snižuje údajně detekci tanku speciálními přístroji a nočním viděním až o 30%.

Ukořistěný tank je vybaven též nejmodernějším systémem řízení palby PNM-T, který je zajímavý tím, že je vyroben pouze a výhradně z ruských tuzemských komponentů. Těchto systémů bylo zatím viděno velmi málo a nyní je jistě v nějaké laboratoři NATO, kde se právě hodnotí schopnost ruského zbrojního průmyslu adaptovat se na západní sankce.

Níže jsou dostupné fotky nejmodernějšího ruského MTB T-90M ukořistěného na Ukrajině:

KSSZ “Nakidka”

PNM-T
(Visited 446 times, 1 visits today)