Na internetu se objevila série dokumentů amerického námořnictva o sérii záhadných událostí roje dronů, ke kterým došlo ve vodách jižní Kalifornie v roce 2019. Tyto incidenty se staly součástí probíhající diskuse o neidentifikovaných létajících objektech, tedy UFO. V předchozích týdnech nejvyšší představitelé Pentagonu sdělili US Kongresu, že incidenty s rojem v roce 2019 byly způsobeny drony. Tyto nové dokumenty nenechají v tomto ohledu žádné pochybnosti.

Dokumenty obsahují bezprecedentně podrobné informační materiály a fotografie z více než půl tuctu incidentů. Mezi těmito novými incidenty jsou dříve neznámé události, ke kterým došlo v prvních měsících roku 2019 a které byly námořnictvem posouzeny tak, že šlo o operace shromažďování zpravodajských informací.

Kolem těchto incidentů se v posledním roce rozvířily spekulace, poté, co unikly vysoce profilované videozáznamy nočního vidění zobrazující objekty se zdánlivým trojúhelníkovým tvarem přelétající lodě US Navy. Neobvyklý vzhled objektů vedl k rozšířeným spekulacím, že šlo o UFO z jiného světa, navzdory důkazům, že námořnictvo považovalo tyto objekty za konvenční drony. Video bylo nedávno diskutováno na slyšení v US Kongresu o Unidentified Aerial Phenomena jako příklad vyřešeného případu. Podle zástupce ředitele námořní zpravodajské služby Scotta Braye bylo video definitivně identifikováno jako bezpilotní vzdušný systém (UAS) následující druhý roj, který byl zachycen letos u východního pobřeží Spojených států.

Vše zdá se začalo sérií incidentů s drony, ke kterým došlo 15. července 2019 přibližně sedmdesát námořních mil od východního pobřeží ostrova San Clemente. Řada palubních protokolů z plavidel námořnictva naznačovala, že několik lodí se po delší dobu setkalo s drony.

Již dříve tyto lodě hlásily blízkou přítomnost několika civilních plavidel v souvislosti s těmito pozorováními, zejména loď byla identifikována nákladní loď MV Bass Strait plující pod vlajkou Hongkongu. Prvotní vyšetřování využilo údaje o poloze lodi z automatického identifikačního systému (AIS) ve spojení s palubními záznamy k rekonstrukci incidentů. Stručnost palubních protokolů a omezení v datech AIS zanechaly několik nezodpovězených otázek, jako je původ dronů a specifika jejich letového chování. Mnohé z těchto otázek lze nyní zodpovědět.

Mezi novými dokumenty, které byly zveřejněny, je tento záznam, který zobrazuje kurz lodě Bass Strait vzhledem k torpédoborci třídy Arleigh Burke USS Paul Hamilton, zkráceně PHM, jak připlouval do plánovaného přístavu v Long Beach v Kalifornii. Informace naznačuje, že US námořnictvo vyhodnotilo události tak, že komerční nákladní loď pravděpodobně prováděla dohled nad plavidly US Navy pomocí dronů nebo neidentifikovaných létajících strojů (UAV). Časová osa událostí ukazuje, že sledování US plavidel trvalo necelé čtyři hodiny. V té době bylo spatřeno několik UAV operujících kolem torpédoborce.

Snímky z incidentu zahrnují fotografie toho, co se zdá být loď MV Bass Strait. Vlastník a provozovatel MV Bass Strait je firma Pacific Basin se sídlem v Hong Kongu.

Zveřejněné informace naznačují, že jsou i další plavidla námořnictva USA zapojená do incidentů. Křižník třídy Ticonderoga USS Bunker Hill (BKH) zaznamenal až 11 dronů operujících poblíž. Poznámka na snímku uvádí, že křižník se neúspěšně pokusil kontaktovat MV Bass Strait. To také naznačuje, že incident pokračoval poté, co MV Bass Strait opustila oblast. Přesné trvání incidentu není jasné, i když časová osa ukazuje, že drony byly spatřeny po dobu asi čtyř a půl hodiny.

Časová osa také ukazuje, že radarový systém AN/SPY-1 Bunker Hill měl zaměřeny „stopy“ dronů a to až do výšky 21 000 stop. Přestože je na snímku těžké identifikovat obrázek jednoho z dronů, popisek označuje objekty jako „UAV ve stylu kvadrokoptéry“.

Nakonec i USS Ralph Johnson (RJN), další torpédoborec třídy Arleigh Burke, také připravil prezentaci o incidentu. Popsali přerušované radarové stopy objektů a časová osa zmiňuje, že byla vizuálně spatřena světla z až 10 dalších dronů. Dále se uvádí, že během první fáze nebyla nasazena žádná opatření proti bezpilotnímu leteckému systému (CUAS) a že USS Ralph Johnson v té době nebyla vybavena „DRAKE nebo jiným vybavením C-UAS“. DRAKE odkazuje na systém Northrop Grumman Drone Restricted Access Using Known EW (DRAKE), přenosná platforma proti dronům.

Incidentů bylo mnohem více a jsou podrobně popsány zde:

Na základě těchto dokumentů mělo americké námořnictvo v roce 2019 ve vodách u Kalifornie nejméně osm různých kontaktů se skupinami několika dronů. Okolnosti těchto incidentů se značně liší. Některé incidenty byly vyhodnoceny jako „sběrné operace“, zatímco jiné byly připsány místním rybářům provozujícím osobní kvadrokoptéry. Zatímco přelety dronů nad plavidly námořnictva nejsou novinkou, používání více dronů současně je nově se objevujícím fenoménem.

Roje dronů jsou stále častějším jevem, i když je těžké získat přesné statistiky o celkovém počtu a závažnosti incidentů. War Zone již dříve vytvořila interaktivní databázi incidentů s drony nahlášených Federálnímu úřadu pro letectví (FAA), která je dostupná zde. I když tato data nabízejí určitý pohled na rozsah incidentů, trpí řadou omezení, která jsou vlastní zprávám ad hoc. Bidenova administrativa vydala počátkem tohoto roku novou směrnici k řešení shromažďování dat, mimo jiné ustanovení týkajících se incidentů s drony.

Generální ředitel DroneSec Mike Monnik řekl, že počet incidentů zahrnujících roje mnoha dronů se od roku 2019 celosvětově výrazně zvýšil. CTO Jared Page dodal, že „za poslední dva roky rozhodně došlo k výraznému nárůstu aktivity související s roji.“ Firemní databáze informací o hrozbách za tu dobu zaregistrovala přibližně 151 rojových incidentů které začaly eskalovat na konci roku 2019.

I když některé z těchto incidentů zahrnovaly věci jako pokusy o nabourání civilních světelných displejů, mnohé spadají do oblasti podezřelých činností. DroneSec odkázal např. na audit ministerstva spravedlnosti z roku 2020 zaměřený na používání dronů při doručování vězeňského pašovaného zboží jako příklad toho, jak se technologie roje stále více využívá v praxi. Zpráva odkazovala na jeden pozoruhodný incident, který zahrnoval současné použití 15 dronů k oklamání a překonání bezpečnostních systémů vězeňského zařízení. Monnik poznamenal, že v posledních letech je pro zločince běžnější používat jeden nebo více dronů jako „návnady“ k oklamání ochrany cíle. Jakmile se ukáže, že cíl je bezbranný nebo snadno přemožitelný, mohou být k provedení konkrétní mise nasazeny další drony.

Vyřešení těchto konkrétních bezpečnostních problémů bylo jasnou prioritou US námořnictva v posledních letech s řadou významných projektů zahrnujících cílené energetické zbraně. Tyto obavy sdílí celá armáda a vláda Spojených států. Loni generál námořní pěchoty Kenneth McKenzie Jr. řekl, že bezpilotní letouny jsou „nejvíce znepokojeným taktickým vývojem od doby, kdy se v Iráku objevilo improvizované výbušné zařízení“. Velitelé na bojištích v Sýrii a Afghánistánu se museli neustále potýkat s hrozbami dronů. Ropná zařízení v Saúdské Arábii byla v posledních letech významným cílem útoků dronů s masivními ekonomickými důsledky. Na západní polokouli byly drony používány nestátními kriminálními aktéry v Mexiku jako prostředky k pašování i jako válečné zbraně. V tuzemsku byly roje dronů problémem pro objekty jaderných elektráren a kritickou průmyslovou infrastrukturu.

Kromě nebezpečí, které drony představují, se Pentagon také snažil povzbudit piloty a členy služeb, aby hlásili, co vidí, i když to nemohou jasně identifikovat. Neobvyklé spojení dlouhodobého problému UFO s drony pravděpodobně vytvořilo slepý bod – nechuť hlásit podezřelé věci, který mohou protivníci využít. Tento problém pravděpodobně vysvětluje i rok trvající zmatek kolem uniklých záběrů z USS Russell.

Mezitím američtí protivníci, zejména Čína, masivně investují do schopností roje dronů, zejména pro použití v námořním prostředí, pro válečné použití a pro aplikace s dvojí rolí. Schopnosti operací v hejnu jsou považovány dokonce i špičkovými americkými think-tanky a Pentagonem za natolik zásadní pro budoucí konflikty, že by mohly být rozhodující ve velké bitvě, jako je například ta o Tchaj-wan.

Přestože u těchto incidentů zůstává mnoho otázek, jedna věc je jasná. Aktivní špionáž nad klíčovými námořními prostředky US Navy se provádí v oblastech, kde trénují a používají své nejcitlivější systémy, často v těsné blízkosti amerických břehů. Zástupce ředitele námořní rozvědky Scott Bray se snažil při nedávném slyšení v Kongresu zdůraznit, že armáda „cvičí tak, jak bude bojovat“. Špionáž shromážděná v těchto oblastech má pro potenciální protivníky mimořádnou hodnotu a představuje vážnou a trvalou hrozbu pro národní bezpečnost.

Originál článku zde:

(Visited 131 times, 1 visits today)