Infografika (zdroj ClashReport TG) oslavuje bojové úspěchy dronu turecké výroby Bayraktar TB2. Seznam vojenské techniky zlikvidované tímto strojem převážně sovětské a ruské výroby je ověřený a zdokumentovaný. Převážná většina techniky byla zničena ve válce o Náhorní Karabach v roce 2020 a částečně v Libyi, několik zásahů bylo pak reportováno v Sýrii a na Ukrajině.

Co však není zdůrazněno je fakt, že za úspěchy nestojí samotný dron Bayraktar TB2, což je v podstatě jen na dálku řiditelný ultralight, ale především munice, kterou tento dron používá. Dále pak za úspěchy stojí propracovaná a roky skutečných válek ověřená strategie nasazení. Nicméně hlavní díl úspěchu má micromunice MAM (Mini Akıllı Mühimmat, Smart Micro Munition) což je v podstatě malá dálkově naváděná puma. Je velké podezření, že se turecký zbrojní průmysl nechal silně inspirovat izraelskými nálety v Sýrii, kde IDF úspěšně používá podobnou munici již desetiletí.

Drony Bayraktar TB2 používají především micromunici MAM-C firmy Roketsan

Úspěch micromunice MAM-C (a tím dronu Bayraktar TB-2) je založen především (jak už název napovídá) na malé velikosti a nízké hmotnosti což umožňuje právě nasazení na malých těžce odhalitelných dronech. Velký význam má i cena protože ta umožňuje nasazení i proti méně cenově významným cílům jako jsou automobily či tažná děla, což při dříve využívaných střelách nebylo efektivní. V Sýrii i na Náhorním Karabachu jsou zaznamenány zásahy i takových cílů jako je člověk na motorce či samotná skupina stojících osob – což při požití střel s cenou přes 100 tisíc $ nebylo dříve efektivní. Pro Turecko je též podstatné, že střely MAM-C vyrábí kompletně samo a je tedy zcela nezávislé na případném embargu moderních technologií.

(Visited 297 times, 1 visits today)