Známý publicista a šéfredaktor ukrajinského webu Censor.net Jurij Butusov zveřejnil na své Facebookové stránce komentář o kritickém nedostatku 152 mm dělostřeleckých granátů v ukrajinských ozbrojených silách a spojuje tím výbuchy jak v České republice, tak i na Ukrajině.

Dle Butusova podle dostupných informací z vyšetřování došlo k výbuchu v České republice bezprostředně po dodání cca 5 000 houfnic dlouhého dostřelu ráže 152 mm na Ukrajinu. Houfnice ráže 152 mm jsou těžkým dělostřeleckým prostředkem k ničení pozemních sil ale munice pro tyto zbraně je hlavním problémem jejich nasazení do výzbroje ozbrojených sil Ukrajiny.

Ráže 152 mm je tradiční dělostřelecká ráže SSSR pocházející ještě z období 2. světové války. Problém je, že je v současnosti velmi málo zemí, které tuto ráži ještě vyrábí.  Přirozeně je to Rusko, současný nepřítel Ukrajiny, které produkuje velké objemy ale pouze jedna země NATO – Bulharsko je schopno vyrábět menší objemy této munice.

 Téměř všechny ostatní země na světě, včetně Číny, Indie či dalších zemí třetího světa, přešly na kalibr NATO 155 mm. Ukrajina tyto dělostřelecké granáty nevyrábí, ačkoli podle veřejných údajů o stavu ozbrojených sil Ukrajiny má aktivně v provozu více než 30 divizí těchto zbraní, které se během války na východě země aktivně používají. Jediným zdrojem této munice je pro Kyjev dovoz ze zahraničí.

 Ukrajina byla nucena začít nakupovat dělostřeleckou munici 152 mm ihned po začátku války na Donbase, a právě smlouva s bulharskou společností podnikatele Emiliana Gebreva byla první takovou dodávkou v celé historii. Ukrajina po celou dobu aktivních bojových operací řešila akutní nedostatek tohoto střeliva, což omezovalo operační nasazení těžkého dělostřelectva. Byť je dělostřelectvo – tento tradiční „bůh války“ považováno za zastaralé, dostupná data ukazují, že i například během „moderní dronové“ války o Náhorní Karabach způsobilo těžké dělostřelectvo největší ztráty.

Autor Jurij Butusov se domnívá, že výbuchy muničních skladů v České republice a výbuchy skladů v Balakliji v Charkovské oblasti na Ukrajině byly cílená sabotáž zaměřená na jediný cíl – zničit ukrajinské zásoby 152 mm granátů.

Podle videozáznamu došlo 23. března 2017 ve 2.46 ráno k výbuchu ve skladu číslo 67 v Balakliji u 65. muničního arzenálu, což bylo na samém okraji střežené lokality. V tomto skladišti byly uskladněny granáty do 152 mm houfnic. Video jasně ukazuje, že k požáru nedošlo. Došlo k výbuchu – a následně začaly výbuchy v dalších skladech. Granáty byly uloženy v zapečetěných krabicích bez roznětek a pro jejich odpálení byla zapotřebí velmi silná detonace.

místo výbuchu v Balakliji

Vyšetřování vyloučilo zradu mezi místním personálem, útok rakety či ruského dronu. Povaha exploze arzenálu v Balakliji nepochybně naznačuje, že prioritním cílem byly granáty 152 mm. Základna Balaklija byla největším strategickým skladištěm 152 mm granátů ukrajinské armády a veškeré tamní zásoby byly výbuchem zničeny.

Bohužel tento problém nebyl dle publicisty v ukrajinské armádě doposud vyřešen. Ukrajina nezajistila výrobu 152 mm granátů a ani zatím nepřešla na těžké dělostřelectvo ráže 155 mm, což činí armádu závislou na jednom či dvou zahraničních dodavatelích a ti navíc produkují střely ráže 152 mm jen v malých objemech, což je zcela nedostačující v případě bojových akcí většího rozsahu.

Tyto informace zdá se potvrzují teorii, že šlo opravdu o sabotážní akci s cílem zamezit dodávkám 152 mm munice na Ukrajinu. Dle veřejně známých informací Gebrevova firma EMCO skladovala ve Vrběticích min. 16 238 kusů právě dělostřelecké munice 152 mm.

Zdroj:

(Visited 604 times, 1 visits today)