Mapky oblasti bojů mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem. Konflikt, při kterém bylo zabito nejméně 10 lidí vypukl údajně proto, že odstřelovač výstřelem z kyrgyzské strany těžce zranil představitele místního tádžického regionu Isfara Bakhovevidin Bakhudurzoda.

Navzdory informacím o příměří boje pokračovaly i 1. května, a to i v oblasti až 100 km od prvního střetu.

Nicméně většina bojů a přestřelek se odehrála ve vyznačených příhraničních oblastech. Nejvíce byla poškozena vesnice Maksat, ve městečku Internacionálnoje bylo zničeno několik domů. Několik domů bylo spáleno v obci Kuluda. Uvádí se, že v oblasti bojů je zablokováno více než 25 tisíc občanů Kyrgyzstánu.

V místě označené šipkou probíhají boje o enklávy Chorku a Voruch, první údajně udeřila armáda Tádžikistánu. Ve vesnici Žani-Žer (asi 25 km jihovýchodně od Internacionálnoje) byli občané Kyrgyzstánu evakuováni, neboť tato osamocená vesnice byla napadena jednotkami Tádžiků.

Situace je dědictví rozpadu SSSR, neboť hranice nerespektují národnostní složení obyvatelstva a uprostřed území jednoho státu jsou (podobně jako v Náhorním Karabachu) enklávy, kde žijí obyvatelé a nyní i občané státu jiného.

(Visited 145 times, 1 visits today)