Dnes brzo ráno ázerbajdžánská armáda posílená syrskými protureckými džihádisty raketovým útokem na několik vesnic v oblasti tzv. Náhorního Karabachu napadla Arménii. Dle zatím neověřených informací bylo též zničeno několik arménských pozic, zejména s raketovými systémy.

Zde je prohlášení MZV Arménie:

Turecko a Ázerbajdžán naopak obviňují Arménii z rozpoutání agrese nespecifikovaným způsobem.

Arménské jednotky řízenými střelami zatím zničily dva útočící tanky ázerbajdžánské armády a zabily několik agresorů:

Dle zatím známých informací bylo zničeno 12 arménských pozic většinou s ruskými raketovými systémy OSA, 3 ázerbajdžánské tanky, 2 ázerbajdžánské bitevní helikoptéry a 14 ázerbajdžánských drónů. Na Arménské straně potvrzeno zabití ženy a dítěte.

Tzv. Republika Artsakh (Náhorní Karabach) vyhlásila válečný stav a zahájila plnou mobilizaci armády.

Hlavní město Stěpanakert se ocitlo pod raketovým útokem a podél konfliktní zóny létají turecké bezpilotní stroje které zřejmě zprostředkovávají informace pro řízení bojových operací tureckými specialisty.

Nový konflikt vypukl po informacích, že Turecko masivně přiváží do Ázerbájdžánu džihádistické žoldáky z oblastí Sýrie pod svojí okupací podobně jako Ankara posilovala vládu GNA v Libyi.

Přirozeně, konflikt v napnuté zóně může vypuknout náhodou, někdo prostě omylem vystřelí, nicméně zde se zdá, že jde o připravenou eskalaci. Co tím může Ankara sledovat? Za prvé může jít o odlákání pozornosti od turecké agrese ve Středomoří, kde zejména Kypr tlačí neochotnou EU k tvrdšímu postupu na ochranu svých členů a hrozí tak, že Brusel sice neochotně, ale přece jen vyhlásí sankce, aby Kypr odblokoval akci vůči Bělorusku.

Dále může jít o “otevření” druhé fronty vůči Rusku, které je spojencem Arménie. Moskva již vyzvala obě strany ke klidu zbraní a k jednání – což ovšem dělá vždy.

Konflikt bude nepochybně eskalovat ale předpokládáme spíše trvalejší konflikt nízké intenzity, který bude udržovat napětí v této oblasti. Vzhledem k přítomnosti ruské armády v Arménii a turecké v Ázerbájdžánu nepředpokládáme nějaký přerod ve větší válku.

UPDATE: Ázerbájdžánské Ministerstvo Obrany potvrdilo, že jde o “útočnou” (protiinvazní) operaci ázerbájdžánské armády ve snaze zmocnit se strategických výšin pod kontrolou arménské armády ve směru Tartar-Agdam, Fizuli-Jabrail a Murovdag.

Tisková služba ministerstva obrany Ázerbájdžánu agentuře AZERTAC sdělila, že raketová a dělostřelecká vojska a letadla zasáhla nepřátelská velitelská stanoviště a zničila velké množství pozemních sil, vojenského vybavení a vojenských zařízení.

(Visited 592 times, 1 visits today)