Mapka (zdroj Twitter @FT) znázorňuje přehledně konfliktní nároky v oblasti východního Středozemního moře. Důležitá je ta černo-bílá linie, která znázorňuje aktuální turecké územní nároky – respektive nároky na těžbu zemního plynu ve své navrhované výlučné ekonomické zóně (EEZ).

Turecké nároky kolidují se všeobecně akceptovanými (dle mezinárodního práva) nároky Řecka a Kypru (světlemodrá přerušovaní čára) a omezují výstavbu plánovaného izraelského plynovodu do EU (červená přerušovaná čára). Oblasti aktuálního “vojenského” konfliktu jsou vyznačeny jako místo operací turecké lodi Oruc Reis (zelenomodrá barva).

Turecké nelegální vrty (žlutý kosočtverec) v několika případech probíhají v oblasti Kypru (člena EU) která byla již licencována především evropským těžebním společnostem.

Turecko se snaží jak vojensky tak diplomaticky získat kontrolu nad oblastí s předpokládanými nalezišti plynu. Jedna aktivita byla uzavření dohody s libyjským režimem v Tripolis, dále se Ankara pokusila smlouvou s Izraelem vyšachovat ze hry EU a Kypr, což zřejmě ale Jeruzalém odmítl.

Turecko hledá podporu a spojenectví zejména v Německu, které zablokovalo snahu Řecka o vyhlášení sankcí vůči Ankaře.

Kypr v ohrožení své integrity společně s Řeckem hledají vojenskou podporu u Francie.

Obě země ale především Řecko jsou ohroženy územními nároky Turecka. Ankara otevřeně požaduje demilitarizaci některých řeckých ostrovů, které dle mezinárodního práva omezují jejich EEZ, což je v podstatě požadavek aby se Atény vzdaly vlastnictví tohoto území.

(Visited 250 times, 1 visits today)