Pokud vážený čtenář sleduje naše informace o situaci v Libyi, jistě mu neuniklo, že vymizely téměř kompletně zprávy o ruských žoldnéřích ze známé skupiny Wagner. V situačních obrazech z Libye a informacích ze sociálních sítích je od počátku roku minimum zmínek o aktuální účasti ruských žoldnéřů přímo v bojových operací. Například obléhané klíčová letecké základna Al-Watiyah měla být dle dřívějších informací přímo základna skupiny Wagner, avšak byť nyní čelí již třetí silné ofenzívě GNA, neexistují žádné informace, že by se bojů ruští žoldáci nějakým způsobem účastnili.

Údajně uniklá zpráva z OSN, kterou nedávno prý získala agentura Reuters sice hovoří o tom, že v Libyi je až 1200 ruských žoldnéřů právě z Wagner Group ale přímé důkazy na rozdíl od třeba Sýrie nejsou. Jedno z vysvětlení je, že součástí Rusko-Turecké dohody o urovnání situace v syrské provincii Idlíb bylo i utlumení ruské pomoci LNA a polnímu maršálovi Haftarovi.

Nyní se zejména na arabských sociálních sítích objevily informace, které možná nepřítomnost wagnerovců vysvětlují méně prozaicky. Velení LNA údajně dluží skupině Wagner více než 150 miliónů USD. Již monitory OSN sledující situaci v Libyi koncem minulého roku hovořily o tom, že aktuální kontrakt mezi Wagner Group a LNA Chalífy Haftara skončil již v říjnu a v této době nebyla uhrazena ani polovina z celkové částky ve výši 173 miliónů. Dlužná částka zřejmě nadále narůstala a informace naznačují, že pozastavení plateb nemá důvod v nedostatku financí, ale v nespokojenosti LNA s touto skupinou.

Zdroje blízké Turecku a GNA nyní tvrdí, že žoldáci skupiny Wagner poskytovali technickou podporu, výcvik, omezené bojové operace, kybernetickou bezpečnost a další mise poté, co byli staženi z bojových perimetrů kolem Tripolis když prezident Vladimir Putin oficiálně popřel, že by v Libyi byli jeho občané jako vojáci.  Zdroje dále tvrdí, že velení LNA bylo v neustálých sporech se žoldáky ruské Wagnerovy skupiny, zejména po poslední ofenzivě vládních sil GNA v oblasti západního regionu podél pobřeží, která vedla ke ztrátě sedmi měst během 24 hodin a údajně ukázala neefektivnost této žoldnéřské skupiny. Nejvíce stížností bylo údajně na neochotu žoldnéřů skupiny Wagner účastnit se přímo bojů proti GNA a nedostatky v technologiích PVO. Proturecké zdroje navíc dodávají, že žoldnéři skupiny Wagner jsou nevycvičení a neschopní boje, což je ale již zřejmě jen propagandistická polívčička.

Každopádně ať již je důvod jakýkoliv, informace přímo z bojových zón naznačují v podstatě neexistenci ruských žoldnéřů v prvních liniích boje. Místo toho se objevily informace, že na pomoc LNA dorazilo přes 1200 nových žoldnéřů z Čadu a dalších afrických zemí.

(Visited 166 times, 1 visits today)