Dnes začala další fáze spolupráce Turecka a Ruska v Sýrii. Po několika týdnech bojů, kdy turecká armáda přímo podporovala radikální džihádisty v provincii Idlíb v boji proti SAA, došlo na základě jednání na nejvyšší úrovni mezi Ruskem a Tureckem k dohodě o příměří.

Součástí dohody o příměří je závazek Turecka, že umožní zprůjezdnění dálnice M4 a M5 (ta je již plně pod kontrolou syrského režimu). Oproti neplodným závazkům z minulého roku v Astaně, Rusko si tentokrát plnění zajistilo dohodou, že kontrolu zda Turecko zlikvidovalo džihádistické jednotky, bude nyní provádět přímo ruská armáda. Součástí operace jsou společné rusko-turecké hlídky, které mají přímo kontrolovat uvolnění dálnice M4 od džihádistických militantů. První hlídky začaly po malém zpoždění, kdy Turci nechali Rusy čekat, dnes dopoledne.

Nakonec obrněnce turecké armády dorazily a hlídka na dálnici M4 začala.

Naplňuje se tedy naše analýza (a mnohých dalších odborníků na situaci na BV), že nedávné boje a zapojení turecké armády na straně džihádistických sil v syrské provincii Idlíb byla zejména snaha Turecka zachovat si tvář a před ústupem způsobit ještě nějaké publikovatelné škody syrskému režimu. Nepochybně se Turecko snažilo zatáhnou Západ a především NATO do války v Sýrii, tuto aktivitu povzbuzovala též velmi silně současná americká administrativa, která přímo Turky povzbuzovala ke konfliktu s Ruskem.

Nakonec se však ukázalo, že Erdoganův režim vyhodnotil mezinárodní situaci tak, že spojenectví s Ruskem mu přinese větší výhody než konflikt, ve kterém by Turecko zůstalo izolováno. Je zcela evidentní, že Rusko nabídlo Turecku nějakou formu kompenzace, zřejmě ve formě faktické anexe území Sýrie severozápadně od dálnice M4 v provincii Idlíb (obdobně jako v severní Sýrii).

Lze nyní předpokládat, že situace v Sýrii se poněkud uklidní. Nicméně zejména skupina HTS (syrská odnož Al Kaidy) nehodlá respektovat dohodu o příměří a lze tedy očekávat lokální konflikty možná i se zapojením turecké armády. Není jasný taktéž statut území jižně od dálnice M4. Zde budou džihádisté fakticky izolováni a jejich jediná šance je ustoupit. Lze ovšem odhadovat, že neodejdou bez boje.

Turecko se ale zřejmě bude soustředit především na Libyi a rozšiřování své expanze ve Středomoří.

UPDATE: První společná rusko-turecká hlídka se rozpadla po 5 kilometrech. Důvod byl odpor místních džihádistických skupin.

(Visited 122 times, 1 visits today)