Týden poté, co turecký parlament schválil vládní návrh na vojenskou intervenci v Libyi, zůstává rozsah mise stále nejasný, ale zdá se, že Ankara bude silně využívat nevojenské prvky, včetně džihádistických milic ze Sýrie. Zatímco nábor bojovníků ze Sýrie může být pro Turecko relativně snadný úkol, zdá se, že tento krok otevírá rozpory v řadách tzv. opozice TFSA.

Z vyjádření vrcholných představitelů turecké armády a samotného prezidenta Erdogana je zřejmé, že oficiálně bude v Libyi nasazena především tajná služba MIT a z armády hlavně poradci a velitelské složky. Bojové jednotky dodané Tureckem budou pak tvořeny zejména z členů tzv. syrské opozice FSA.

5. ledna syrská exilová organizace SOHR oznámila, že přibližně 1 000 bojovníků ze Sýrie již dorazilo do Libye a přibližně dalších 1 700 rekrutů dokončilo výcvik v táborech v Turecku, než se vydali na frontu, včetně členů divize Sultan Murad, Suleyman Shah Brigade a Mutassim Division . SOHR též informovala o otevření náborových středisek okupované oblasti Afrinu kde se pod dohledem protureckých džihádistických frakcí jako je např. divize Hamza, al-Jabha al-Shamiyyah a Mutassim Brigade lákají bojovníci do Libye. Podle další zprávy SOHR byly uchazečům nabídnuty platy v rozmezí od 2 000 do 2 500 USD na tříměsíční nebo šestiměsíční bojové kontrakty.

To přirozeně vyvolalo velké pozdvižení mezi veliteli džihádistických opozičních skupin, kteří čelí nové ofenzívě syrsko-ruských jednotek v provincii Idlíb. Elizabeth Tsurkovová, členka amerického institutu pro výzkum zahraniční politiky, tweetovala 6. ledna. „Zdroje uvnitř tureckých syrských frakcí mi sdělili, že výměnou za boj v Libyi je bojovníkům FSA slibováno turecké občanství po šesti měsících bojové aktivity. Několik velitelů FSA již za poslední měsíc obdrželo turecké občanství a pasy.“ Dodává: „ Velitel ze Samarkand Brigade mi řekl, proč se bojovníci chystají do Libye: „Turecko provádí politiku vyhladovění psa, aby ho následoval. “Platy bojovníků v Sýrii činí 50 $ měsíčně –z toho nelze přežít. Říká se, že měsíční platy v Libyi jsou 1 500 $. “

Vzhledem k mezinárodní situaci však pro Turecko tyto proxy bojové jednotky nabývají stále většího rozměru. Důvodem jsou též neuspokojivé výsledky jednání Erdogana s Ruskem, Spojenými státy, a především s Tuniskem, severozápadním sousedem Libye, do kterého Ankara vkládala největší naději na logistickou podporu a umístění vojenské základny. Při Erdoganově neplánované návštěvě Tuniska 25. prosince byl turecký prezident přijat neočekávaně chladně. Krátce po jeho odjezdu tuniský prezident Kais Saied popřel, že by se jeho země spojila s Tureckem, Alžírskem a libyjskou vládou GNA se sídlem v Tripolisu proti libyjské národní armádě (LNA) a dodal, že Tunisko nebude součástí žádné takové osy. Předseda parlamentu Rachid Ghannouchi, vůdce Ennahdy a blízký přítel Erdogana v mezinárodní síti Muslimského bratrstva, uvedl, že Tunisko nebylo součástí libyjského konfliktu a mohlo jednat pouze jako prostředník.

Více informaci zde:

(Visited 171 times, 1 visits today)