Syrská exilová Observatoř pro lidská práva (SOHR) oznámila, že dle jejích informací bylo „zatím“ zabito v Libyi přes 14 bojovníků ze syrské džihádistické opozice FSA, které nedávno poslalo Turecko bojovat proti jednotkám LNA polního maršála Haftara.

Dle SOHR zabití členové syrských žoldnéřských jednotek byli členové skupin FSA jako je Hamza Division, divize Sultán Murat a Šugur Al-Šamal.

SOHR dle svých zdrojů tvrdí, že členové Tureckem vyslaných jednotek syrských džihádistů provádějí v Libyi popravy osob, které zajmou při bojích v oblasti Tripolis. SOHR sleduje dodávky mrtvých bojovníků syrské opozice zpět a potvrzuje, že Turecko slíbilo vyplatit rodinám zabitých finanční kompenzaci ve výši 2 let žoldu.

SOHR dále tvrdí, že Turecko verbuje bojovníky do Libye i ve věznicích, kterých se zmocnilo během nedávných bojů proti Kurdům na Východě Eufratu a kde jsou uvězněni členové IS. Turecko těmto bojovníkům nabízí turecký pas a plat 2 tisíce USD měsíčně. Turecko dále otevřelo náborové kanceláře v oblasti operace „Štít Eufratu“ a v oblasti okupovaného Afrinu.

Sýrie se tak stala pro Turecko vítaným zdrojem relativně bojově zkušených, a přitom levných žoldáků pro svoji expanzi.

SOHR dodává, že nábor žoldnéřů je válečný zločin dle mezinárodních konvencí OSN přijatých před 30 roky. Celý článek:

(Visited 107 times, 1 visits today)