Po několika týdnech relativní stabilizace fronty syrská armáda (SAA) za pomoci ruského letectva a poradců spustila počátkem víkendy další část ofenzívy proti džihádistickým rebelům v provincii Idlíb. Těžiště útoku leželo tentokrát severně od města Maarat al-Numan, kde se SAA podařilo prolomit tvrdě bráněnou linii jednotek syrské odnože Al-Kaidy podporované pro-tureckými džihádistickými jednotkami NSA (TFSA).

Role ruské vojenské školy, možná i přímý vliv ruských poradců je znát na pečlivé přípravě útoku. Jedná se o klasický obchvat města s cílem vyvarovat se těžkých pouličních bojů. Na druhé straně nelze říci, že by šlo o vyloženě “ruskou” taktiku, neboť naprosto stejný postup volili například kurdské jednotky YPG/SDF v boji proti IS. Každopádně armáda assadova režimu dříve spíše používala brutální přímé útoky s velkými ztrátami nežli takticky promyšlené operace.

Syrská Al Kaida (HTS) se snažila proti SAA použít taktiku IS včetně sebevražedných útoků a nájezdů sebevražedných obrněných vozidel.

SAA nicméně obsadila značné území a dlouhodobý cíl operace je nasnadě, rozpůlit džihádistické území.

Celá mapa ke dnešnímu večeru dle dostupných informaci (c SM)

(Visited 186 times, 1 visits today)