Zpravodajské služby několika zemí neoficiálně potvrdily, že novým šéfem teroristické organizace Islámský stát (IS) po smrti Bagdádího je Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi. Dříve známé jméno jednoho z přímých zakladatelů IS Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi bylo zřejmě jen „vojenské“ jméno toho samého člověka, neznámé pro tajné služby.  Jak píše The Guardian, Salbi, irácký Turkmen, je jeden z nejdůležitějších islamistických ideologů a též jeden z mála nearabských členů vedení IS. Salbi organizoval a řídil během vlády IS například genocidu Jezídů.

Salbi se seznámil s Bagdádím v americkém vězení Camp Bucca kde byl v roce 2004 vězněn.

Tajné služby nyní směrují hon na nového šéfa IS do Turecka, neboť jeho bratr Adel Salbi zde žije a je představitel politické strany Iraqi Turkmen Front (ITF). Bylo totiž zjištěno, že vůdce IS udržoval velmi čilé a časté kontakty se svým bratrem v Turecku do té doby, než byl oficiálně jmenován Bagdádího nástupcem.

Od března loňského roku vykazuje IS nárůst aktivity v pouštích východní Sýrie se náznakem přeskupení sil. Kurdské jednotky v severním Iráku od loňského léta varují před útoky IS ve centrální a severní části země. IS se přihlásil mezi 20. a 26. prosincem loňského roku k 106 útokům, aby pomstil smrt Bagdádího a šéfa propagandy IS, Abu Hassana al-Muhajira. Vyšší irácký kurdský úředník sdělil: „těžiště útoků IS se nyní posunulo dále na jih. Nyní registrujeme průměrně 60 útoků za měsíc vražd a bombových útoků na irácké bezpečnostní síly.

„Venkovská síť IS zůstává poměrně nedotčená; členové IS v Iráku stále dostávají měsíční platy a výcvik v odlehlých horských oblastech. Tato síť umožňuje organizaci vydržet, i když je vojensky poražena.“

(Visited 71 times, 1 visits today)