V Evropě slavíme advent, neboli čas křesťanské duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a dobročinnosti. Ovšem ne všude mají křesťané možnost Vánoce slavit. Režisér Raman Hassi natočil krátký film o syrských křesťanech tzv. Asyrijcích, žijících v provincii Hasakah převážně v údolí řeky Khabur. Zdejší křesťanskou komunitu téměř zlikvidovala krvavá genocida teroristických skupin Al Nusra a následně IS, které oblast ovládali do jejího osvobození jednotkami kurdských YPG. Místní křesťanské komunity se snaží vzpamatovat od brutálního islámského režimu ale celá oblast je dnes bohužel opět ohrožena brutálními džihádistickými bandami TFSA, které se v rámci turecké armády snaží celou křesťanskou oblast opět ovládnout.

Muž a žena na záběrech nesou znaky křesťanských obranných jednotek bojujících v rámci SDF Syriac Military Council a Bethnahrain Women’s Protection Forces.

Trosky kostela ve vesnici Tell Nasri nedaleko města Tall Tamr je známý chrám Panny Marie vyhozený do vzduchu za vlády IS. O město Tall Tamr se v minulých týdnech vedly tvrdé boje mezi tureckou armádou spolu s džihádisty z FSA a SAA bránících oblast společně s jednotkami SDF a SMC.

Genocida, která ze strany tureckých jednotek hrozí místním křesťanům je zcela reálná a mezi místním obyvatelstvem jsou přeživší potomci genocidy z počátku 20tého století, kterou právě včera uznal americký senát, když přehlasoval vládní veto.

(Visited 140 times, 1 visits today)