Naše mapka naznačuje z dostupných informací vojenskou situaci na jihu syrské provincie Idlíb, kde probíhá nová ofenzíva syrské armády (SAA) proti Tureckem podporovaným džihádistickým jednotkám sržící většinu provincie. První útok začal na jihu v oblasti Um Džalal. Další den se k ofenzívě připojily elitní “tygří jednotky” SAA útočící z východu v oblasti Kafrája.

Dle posledních informací se džihádistická obrana pod tlakem tygřích jednotek a pod neustálými nálety syrských a ruských letadel v podstatě rozpadla. SAA během jednoho dne obsadila 80 km2 území. Dle odhadu postupující jednotky SAA eliminovaly minimálně 200 bojovníků zejména z teroristických skupin HTS (syrská Al Kaida), Ansar al-Tawhid a Hurras al-Din (poskytovala úkryt šéfovi IS).

Cíl ofenzívy je evidentně obchvat turecké vojenské základny a dobytí města Marat al Núman. Turecko dle dohody s Ruskem se zřejmě nezapojí přímo do bojů ale bude poskytovat džihádistům mediální podporu skrze svůj vliv v médiích a logistickou a zpravodajskou podporu.

detailní situace v oblasti útoku SAA
celková situace – pro větší klikněte
(Visited 133 times, 1 visits today)