Klíčový důkaz, který vedl k zahájení procesu odvolání amerického prezidenta Donalda Trumpa z úřadu – tzv. impeachment podal údajně tzv. whistleblower z prostředí americké zpravodajské služby, který tvrdí, že Donald Trump během telefonátu s ukrajinským prezidentem Zelenským požadoval vyšetřování údajných korupčních aktivit syna jeho konkurenta v prezidentských volbách výměnou za uvolnění americké finanční pomoci. Identita whistleblowera je utajována, údajně z toho, aby nebyl za svoji snahu odhalit nepravost postižen.

 Nyní americký investigativní server RealClear Investigations zveřejnil jeho pravděpodobnou identitu. Mělo by se údajně jednat o osobu Eric Ciaramella, bývalého člena prezidentské Rady národní bezpečnosti – The White House National Security Council (NSC). Federální dokumenty ukazují, že registrovaný volič Demokratické strany Eric Ciaramella se dostal do Bílého domu za prezidenta Obamy, úzce spolupracoval s bývalým viceprezidentem Joe Bidenem a bývalým ředitelem CIA Johnem Brennanem, jedním z největších kritiků Trumpa, který stál za zahájením vyšetřování tzv. ruského ovlivňování voleb.

Ciaramella musel opustit v polovině roku 2017 Radu národní bezpečnosti v západním křídle Bílého domu (NSC) kvůli podezření z negativních úniků informací do médií a vrátil se do ústředí CIA v Langley ve Virginii. „Byl obviněn z aktivní práce proti Trumpovi a z vynášení (dez)informací z Bílého domu proti Trumpovi,“ řekl o něm bývalý úředník NSC. Dle dalších informací Ciaramella taktéž úzce spolupracoval s předsedou sněmovního zpravodajského výboru Adamem Schiffem a s dalšími bývalými kolegy z Obamovy éry, které Schiffova kancelář nedávno přijala z NSC. Schiff je hlavním žalobcem při vyšetřování prezidenta z impeachmentu.

Ciaramella taktéž úzce spolupracoval s operativcem Demokratického národního výboru (DNC), který se během voleb v roce 2016 snažil získat špínu na volební kampaň Donalda Trumpa a pozval ho přímo do Bílého domu na schůzku, potvrdili to jeho bývalí kolegové. Tento ukrajinsko-americký operativec DNC jménem Alexandra Chalupa vedla aktivity s cílem propojit republikánskou kampaň s ruskou vládou a ruskou tajnou službou.

Ciaramella byl povoláním důstojník CIA se specializací na Rusko a Ukrajinu, který pracoval na vytváření amerických vztahů s Ukrajinou v letech 2015-16 pro Joe Bidena, prezidentem Obamou zplnomocněným jako hlavní člověk zodpovědný za americko-ukrajinské vztahy. Nová administrativa prezidenta Trumpa si ho ponechala v Bílém domě a dokonce mu dala dočasně vysokou pozici, kde mohl „číst a vidět všechno“. Bývalí pracovníci tvrdí, že byl prací pro Ukrajinu velice zaujatý a vášnivý a tvrdí, že by se nedivili, kdyby on byl tím whistleblowerem.

Autoři reportáže tvrdí, že whistleblowera nijak neohrožují, neboť údajně všichni dlouhodobě věděli, o koho se jedná. Prý šlo o veřejné tajemství jak v Bílém domě, tak i mezi novináři zejména deníků Washington Post a The New York Times, kam směřovaly údajně jeho informace. Tyto deníky taktéž velice kritizovaly v minulých dnech snahy některých Open Source investigativců na sociální sítích o zjištění totožnosti whistleblowera. Každopádně minimálně deník The New York Times prý velice přispěl svými články právě k odhalení Ciaramella jako whistleblowera.

Úzké vazby Erica Ciaramella na Demokratickou stranu a zejména jeho spolupráce s vysokými představiteli snah o odvolání prezidenta Trumpa, budou jistě republikánskou obhajobou využity k jeho diskreditaci.  Pokud se skutečně prokáže, že on je tou osobou, která nejen podnítila vyvolání impeachmentu ale též zásobovala prodemokratická média úniky interních informací, bude to další rána pro vizáž USA jako demokratické země.

Celý článek:

(Visited 82 times, 1 visits today)