Čtyřicet členů amerického Kongresu podepsalo petici požadující, aby ministr obrany Mike Pompeo zařadil ukrajinský dobrovolnický prapor Azov plus dvě další evropské radikální pravicové organizace na seznam teroristický skupin. Výzva se objevila na webu kongresmana Maxe Rose za stát New York a referovala o ní stanice Hlas Ameriky.

Ukrajinský dobrovolnický sbor „Prapor Azov“ se dostal do hledáčku zpravodajských služeb USA po té, co masový vrah z Novozélandského Christchurch ve svém manifestu přiznal, že byl vycvičen v rámci návštěvy právě této organizace a udržoval s jejími členy kontakty.

Dle reportáže Vice například americký pouliční ultrapravicový gang poslal v roce 2018 několik svých členů na výcvik a získání bojových zkušeností právě v řadách pluku Azov. FBI po zatčení několika ultrapravicových teroristů, kteří údajně plánovali bombové útoky na některé média a demokratické politiky zjistila, že tito teroristé se taktéž snažili připojit právě k ukrajinskému pluku Azov. Taktéž při vyšetřování brutální vraždy manželského páru na Floridě v roce 2018 FBI zjistila, že dva američtí občané obžalovaní z tohoto činu se v letech 2016-17 zúčastnili bojů na ukrajinském Donbase právě v řadách organizace Pravý Sektor a Azov. Jeden z údajných pachatelů byl zatčen ale druhý utekl právě na Ukrajinu, kde se skrývá. USA požádaly o vydání, ale ukrajinská média provedla kampaň proti vydání pachatele s tím, že hrdinové ATO (tzv. protiteroristické operace na Donbase) nesmějí být vydáni do jiného státu.

Samotní členové praporu Azov jsou na Ukrajině vnímání rozporuplně. Z jedné strany jsou pro mnoho ukrajinských nacionalistů hrdinové bojující proti ruské invazi. Na druhé straně, členové praporu Azov či jejich příznivci se účastní mnoha nepokojů či útoků na nejrůznějším menšiny. Prapor Azov intenzivně používá nacistickou symboliku. Mnoho nacionalisticky zaměřených Ukrajinců chápe neonacismus jako svoje vyhranění se proti tzv. ruskému židobolševismu a přejímá tak argumentaci například Banderova hnutí. Státní orgány a mezinárodní společenství toto toleruje v rámci hesla “nepřítel našeho nepřítele je náš přítel”.

Velkým až doslova fanatickým podporovatelem Pluku Azov je v ČR například bývalý EURoposlanec za TOP09/STAN Jaromír Štětina, který sám navštívil několikrát základny praporu Azov, a dokonce pozval do EURoparlamentu velitele tohoto ukrajinského dobrovolnického praporu.

(Visited 1 372 times, 1 visits today)