Již více než druhý týden pokračují tvrdé boje v severní Sýrii v oblasti města Tal Tamr v provincii Hasakah. Džihádistické jednotky TFSA (Tureckem podporované radikální islamistické skupiny FSA) se zatím marně snaží prolomit frontu, kterou nyní hájí spojené jednotky kurdských a křesťanských sil SDF a syrské armády SAA. Po počátečních úspěších protureckých džihádistů, které byly způsobeny zejména materiální převahou v těžké technice, přisunula SAA nyní tankové a dělostřelecké jednotky a podařilo se jí spolu s SDF zatlačit džihádisty o několik kilometrů a vesnic zpět. Bojuje se zejména o úrodné údolí osídlené převážně asyrskými křesťany, respektive zbytkem z bývalé komunity 20 tisíc obyvatel. SAA o tomto víkendu nasadila proti tureckým džihádistům tanky:

Za poslední dny bylo zabito zejména tureckou dělostřeleckou palbou několik vojáků SAA a těžce zraněn i vysoký syrský generál. Do boje se zapojuje v rámci SDF i křesťanská ochranná milice složená z místních obyvatel. Proturečtí džihádisté mají přímou podporu tureckých tanků Leopard 2 a těžkých samohybných houfnic T-155 Fırtına.

Aktuální přibližná situace dle našeho odhadu:

Pozice a vztahy velmocí jsou nyní zcela nejasné. Turecko jednoznačně nerespektuje jakékoliv dohody a zdá se že to pochopily již i obě velmoci Rusko a USA. Nicméně ani Rusko nezasahuje proti svému spojenci, který již evidentně překračuje dohody z Ankary a útočí proti jinému spojenci SAA a stejně tak ze strany USA má Turecko téměř volnou ruku. V této souvislosti je zejména pozice USA naprosto nejasná a kompletně zmatená. Stažení jednotek USA odůvodnil prezident Trump jejich ochranou, nicméně svědci a fotografie potvrzují přítomnost americký jednotek přímo v oblastech bojů a dokonce je zaznamenám pohyb US Army skrz bojovou zónu směrem Kobane. Americké jednotky jsou tedy nejen přímo v oblasti, která je vyloženě pod tureckou palbou a bombardováním, ale též se míjí i s ruskými jednotkami a jednotkami SAA.

(Visited 396 times, 1 visits today)