Dle (neověřených) informací uniklých na německých sociálních sítích by vláda Německé spolkové republiky měla v nejbližší době zavést sankce v podobě zastavení dodávek náhradních dílů a technické podpory pro turecké tanky Leopard 2. Důvodem je údajně porušení podmínek smlouvy o dodávce této obrněné techniky, kde je stanoveno, že zbraně budou použity jen v souladu se zásadami OSN.

Tento měsíc se objevilo podezření, že Turecko nejenže používá tanky německé výroby v agresi proti kurdským oblastem severní Sýrie ale dokonce se objevily informace, že se někteří členové teroristické skupiny radikálních džihádistů Jaish al-Islam bojujících v řadách tureckých jednotek cvičí v používání této techniky.

Prokázalo se zatím jen zapojení německých tanků Leopard 2 do přímých bojů proti kurdským jednotkám SDF, kde tanky podporovaly útok protureckých džihádistů. Mluvčí teroristické skupiny Jaish al-Islam popřel přímé dodání tanků Leopard 2 této skupině, potvrdil však, že Turecko jim předalo do užívání několik obrněných vozidel a cvičí členy této skupiny v používání tanků Leopard 2..

Džihádistická skupina Jaish al-Islam spáchala prokazatelně válečné zločiny a teroristické útoky proti civilnímu obyvatelstvu včetně například držení civilistů v klecích jako rukojmí proti náletům či použití chemických zbraní.

(Visited 160 times, 1 visits today)