Současné Spojené státy zmítají značné vnitropolitické třenice, které se projevují v bezpečnostním postavení celých USA. Jeden z paradoxů se ukázal tento týden. Skupině tzv. islámských aktivistů sdružených v organizaci Council on American–Islamic Relations (CAIR) se podařilo žalobou u federálního soudu postavit mimo zákon tzv. “Terror watchlist” – tedy seznam osob podezřelých z terorismu, který vedla FBI. Seznam byl důležitá součást boje proti terorismu a zahrnoval údaje jak z veřejných tak utajovaných zdrojů zpravodajských služeb o osobách, u kterých bylo podezření z napojení na teroristické organizace.

Naprostá většina sledovaných osob byli muslimové a proto se proti tomu postavila vlivná americká islámská organizace CAIR, která již v roce 2007 byla vládou USA označena za “podporovatele islámského terorismu” a mnoho jejích členů zřejmě na onom seznamu FBI bylo. CAIR, která značnými finančními částkami podporovala politickou kampaň například současné populární demokratické kongresmanky Ilhan Omar, je v UAE zejména z důvodu napojení na Muslimské bratrstvo zařazena na seznam teroristických organizací a Izrael jí podezřívá se spolupráce s hnutím Hamás.

V této souvislosti je charakteristické, že Demokraty vedené zastupitelstvo kalifornského města San Francisco označilo v přijaté rezoluci americkou organizaci sdružující zákona dbalé držitele zbraní NRA za teroristickou organizaci. Že členové Národní střelecké asociace (NRA) nikdy žádný teroristický útok nespáchali a v naprosté většině jde o bezúhonné občany, je pro Demokraty zcela vedlejší.

Tato politická perverze je ovšem v USA jen vrcholek současných třenic a radikalizování. Každopádně ale zrušení seznamu osob podezřelých z terorismu značně ztíží prevenci případných teroristických útoků přímo v USA a znemožní FBI sledovat případné financování teroristických sítí.

(Visited 166 times, 1 visits today)