Ministr obrany Saúdské Arábie dnes na tiskové konferenci pro zahraniční novináře představil trosky údajných íránský křižujících střel a deltawing drónů, které měly napadnou ropnou rafinérii Abkajk.

trosky střel
zbytky deltawing drónů
velmi precizní zásahy – dolet 700 km
místa, kde byly nalezeny zbytky drónů
zbytky křižujících střel, které nedoletěly k cíli

Dle představených zbytků se zdá naprosto jasné, že se jednalo o akci minimálně s podporou Íránu. Na vyřazení poloviny ropné produkce SA stačilo dle tiskovky 18 drónů a 4 křižující střely (3 nedoletěly).

počet střel

Co je ale až naprosto neuvěřitelné je, že by zejména pomalé dróny přeletěly bez povšimnutí několik hranic a zemí. Celá zasažená oblast je navíc pod kontrolou nejmodernějších sytémů PVO krátkého doletu jako je laserový systém Skyguard a Patriot. Tyto systémy by minimálně větší část zejména pomalu letících drónů měly teoreticky sestřelit. Zdá se, že saúdskoarabská PVO totálně selhala.

ochrana rafinérie

Saúdové selhání vysvětlují tím, že systémy se soustředily na jiný směr, což je však naprostý nesmysl a pouhá výmluva. Každopádně je to nejen špatná vizitka pro PVO arabského království ale i pro výrobce těchto zbraní, neboť veškeré moderní systémy PVO jsou navrženy tak, aby fungovaly víceméně automaticky.

Jiná zajímavost je, že Saúdové údajně mezi troskami nalezli motor TJ-100, který vyrábí česká firma PBS Aerospace. S největší pravděpodobností Írán tento motor okopíroval právě od české společnosti.

motor TJ-100

Záznam z konference zde:

(Visited 139 times, 1 visits today)