Turecká média jsou v podstatě zahlcena texty, vyzdvihující mezinárodní podporu, kterou prezident Erdogan údajně dostal na zasedání OSN od představitelů jiných zemí. Mimo jiné je médii citována i velká opakovaná podpora od české vlády ústy českého premiéra. Podpořen touto podporou zveřejnil turecký prezident své plány pro vyřešení problému se syrskými uprchlíky.

návrh umístění uprchlíků

Z prezentačního videa zveřejněného agenturou Anadolu je zřejmé, že Turecko počítá v první fázi s obsazením již dlouho avizovaného pásu do hloubky cca 30 km, které bude pod kontrolou protureckých džihádistických jednotek a spravováno přímo Ankarou. Modré a červené body na první mapce ukazují místa, kde by měly být vybudovány osady kam bude přesunuto 1-2 miliónů syrských uprchlíků, pocházejících především z oblastí džihádistického a islamistického povstání proti režimu Bašára Assada. Ovšem z videa Anadolu Agency je zřejmé, že Turecko počítá s dalším rozšířením území na téměř celou oblast nyní kontrolovanou jednotkami SDF, kam bude přesunuto až 3 milióny uprchlíků.

Tedy první fáze bezpečnostní zóny je něco jako obsazení československého pohraničí Německem a v okamžiku, kdy budou syrští Kurdové zbaveni opěrných bodů a většiny svých sídel, bude obsazen zbytek území, který byl dříve pod kontrolou IS. Samozřejmě už první fáze počítá s obsazením většiny velkých měst, kde nyní syrští Kurdové žijí. Jak takováto okupace probíhá je možné vidět v obsazeném Afrinu. Většina obyvatelstva kurdské národnosti je vyhnána, ta část populace která nemůže či nechce odejít je vystavena rasové a náboženské perzekuci, únosům, teroru a zabíjení.

Je naprosto jasné, že z obsazením své domoviny se Kurdové nesmíří a po zkušenostech z Afrinu budou tvrdě bojovat. Bez vzdušné podpory a těžkých zbraní nemají ale proti druhé nejsilnější armádě NATO dlouhodobě žádnou šanci. Násilné vytvoření plánované bezpečnostní zóny přinese desítky a možná statisíce mrtvých a masové uprchlické vlny.

S tím česká vláda souhlasí? S masovými čistkami a genocidou kurdského obyvatelstva souhlasí český premiér a s ním celá Česká republika? České MZV a sám ministr Petříček jsou o situaci v Afrinu podrobně informováni z nejrůznějších svodek a setkání, mají naprosto přesnou představu o tom, co se stane pokud, Turecko obsadí kurdské území. Přesto jsme nezaznamenali ani minimální vyjádření k opakované a zdůrazňované podpoře českého premiéra tureckému vůdci.

Tato situace ale naprosto charakterizuje zahraničněpolitickou orientaci České republiky v posledních letech. Vedoucí představitelé se utápí v primitivních, neaktuálních či naprosto marginálních problémech, díky kterým zatahují ČR do naprosto zbytečných konfliktů. Vzpomeňme jen naprosto nepochopitelné neustálé omílání dávno zapomenutého konfliktu v Tibetu provázeného máváním fanglemi či velmi primitivní chování kolem trapného a náhle probuzeného obrazoborectví starosty MČ Prahy 6. Ty podstatné a zásadní zahraničněpolitické události ale jakoby ani vládu ani MZV nezajímají.

A je zřejmé proč. Ty zásadní události, jako je například právě chování Turecka, situace žen v islámských zemích, problémy těch uprchlíků, kteří nemají dostatek peněz na to, aby si zaplatili cestu do evropského sociálního systému, perzekuce občanů ve Španělsku a další, totiž vyžadují nejen charakter a přehled, ale i vyjádření názoru. Bohužel naši vrcholní politici (ostatně obdobně jako v jiných zemích) neumějí nic než omílání vyčpělých frází a floskulí, které mimo pár nadšenců již nikoho ani nezaujmou.

Situace v Sýrii hrozí tedy další eskalací ale dalším zabíjením a tentokrát to bude za přímé podpory České republiky.

(Visited 115 times, 1 visits today)