Rusko vyjádřilo souhlas s tureckými požadavky na vytvoření tzv. bezpečnostní zóny na kurdských územích severní Sýrie.

Při setkání na nejvyšší úrovni ruského prezidenta Putina a tureckého prezidenta Erdogana se oba státníci 28 srpna údajně dohodli na uspořádání svých zájmů v Sýrii. Rusko podpoří tureckou snahu na vytvoření hraničního pásu v severní Sýrii pod kontrolou tureckých jednotek. Výměnou za to Turecko údajně “předá” ruskému spojenci Assadovi kontrolu nad všemi oblastmi “odbojné” provincie Idlíb jihovýchodně od “dálnic” M5 a M4.

možné trasy postupu SAA po uzavřené dohodě

Následně syrská vláda a Tureckem podporovaní tzv. rebelové uzavřou příměří. Podmínkou příměří je ovšem Turecký závazek “zlikvidovat” syrskou odnož Al Kaidy – HTS. Dle informací z ruských zdrojů již probíhá jednání mezi Tureckem zplnomocněným vedení džihádistické skupiny Faylaq al-Sham a špičkami HTS. Dle syrského média al-Watan by plán měl být přibližně takový, že síly HTS se připojí k Tureckem podporované zastřešovací skupině National Front for Liberation (NFL) a skupina HTS (Hay’at Tahrir al-Sham) formálně zanikne. Tím dojde ke splnění ruské podmínky na likvidaci HTS v provincii Idlíb.

Základním předpokladem ovšem je, že se špičky syrské Al Kaidy podřídí tureckému vlivu a zejména ideologii Muslimského Bratrstva, což je ovšem v prudkém protikladu. Zejména vrchní velitel HTS Abu Mohammad al-Julani je silně proti podřízení se Turecku a je známý jako neúprosný nepřítel dohody byť akceptuje tureckou vojenskou pomoc.

Zde je možná důvod poměrně nečekaného a mimořádného leteckého útoku USA na schůzku vysokého vedení Al Kaidy v syrské provincii Idlíb, vedeného letouny F-15 ze základen v Turecku. Na schůzce měl být přítomen právě velitel HTS al-Julani a podle nepodložených a neověřených informací některých džihádistických médií měl být při náletu zabit či vážně zraněn. Pokud by americký útok zlikvidoval vedení Al Kaidy, které “zatím” odmítá spojení s Tureckem, otevřela by se zřejmě cesta ke sjednocení HTS s protureckými rebelskými jednotkami v provincii Idlíb, což je podmínka pro uzavření příměří s Ruskem (SAA) a zachování větší části syrské provincie pod kontrolou Turecka.

(Visited 141 times, 1 visits today)