Tzv. Islámský stát (IS) se rozvinul v nedávné době do obludného teroristického státního útvaru. Na území svého největšího rozmachu v Sýrii a Iráku je již téměř zničen ale v jiných oblastech jako například v Libyi stále přežívá. V oblasti Derna, kde IS stále drží určité území a bojuje proti jednotkám LNA bylo zkonstruováno v dílnách IS obrněné monstrum, které by bylo hrdou součástí každého filmu jako je MadMax.

obrněnec v boji proti LNA (zdroj Oryx)

Obrněné vozidlo IS byl poprvé zaznamenáno někdy v roce 2016, kdy byli militanti IS ve městě Derna odříznuti od zbytku území IS v Libyi a měli jen omezenou zásobu zbraní.

Dle OSINT autora Oryx je obluda postavená na nákladním vozidle 6×6, opanceřovaná nejrůznějším plátovým pancéřem a má nejen věž BMP-1 ale zřejmě i většinu BMP-1 podvozku. Původní zbraňový systém byl zřejmě vyndán (pravděpodobně po vyřazení původního BMP) a nahrazen bezzákluzovým kanónem 106mm M40 z vietnamské éry.

Pancéřování obludy je impozantní. Trup BMP je obložený pláty ocele různé ale masivní tloušťky a prázdná místa mezi jsou vyložena pytli s pískem. dokonce i pásy z vyřazeného BMP byly použity na ochranu kol.

Monstrum dle fotografií sloužilo jako klasický obrněný transportér a hlavní výzbroj doplňovalo několik střílen. Každopádně za řízení takovéto obludy v úzkých uličkách středověkého libyjského města si řidič IS určitě zasloužil přímou cestu do ráje k mnoha pannám.

(Visited 117 times, 1 visits today)