Syrská lidskoprávní organizace se sídlem v Kataru Syrian Network for Human Rights (SNHR) si stěžuje, že kurdská samospráva na severovýchodě Sýrie zásobuje ropou a zemním plynem režim syrského prezidenta Assada i přes existující mezinárodní embargo. SNHR přirozeně není nestranná organizace, již její sídlo naznačuje, jaké zájmy hájí. Nicméně její zjištění v tomto směru je zajímavé, byť nepřekvapuje. SNHR tvrdí, že pod dozorem SDF se měsíčně uskuteční prodej ropy do západních částí Sýrie ve výši přes 1,6 miliónů USD.

hlavní místa produkce ropy pod kontrolou SDF

SNHR toto zjištění považuje za skandální, neboť tím prý dochází k financování teroristické organizace PKK a porušování embarga přímo pod dohledem USA. Ovšem realita syrské občanské války ukazuje, že jde o běžný postup a během celého konfliktu fungoval určitý obchod mezi soupeřícími stranami. Bylo běžné, že i oblasti pod kontrolou IS dodávaly ropu Assadovi a naopak elektrárna na území pod kontrolou SAA dodávala elektřinu spotřebitelům na území IS či FSA.

Tato informace je ještě zajímavá tím, že naznačuje, jak se podařilo SDF za relativně krátkou dobu obnovit těžbu ropy na velkém množství polí. To by nešlo bez mezinárodní pomoci. Lze se jen domnívat, zda pomoc poskytly USA či jiná země. Objem ropných dodávek se zdá sice malý, je nutno však si uvědomit, že cena bude zcela jiná než cena na volném trhu. Každopádně se jedná o důležitý zdroj financí pro kurdskou samosprávu.

(Visited 93 times, 1 visits today)