Při půlnočním náletu “zřejmě” izraelského letectva na základnu íránských sil ve městě Al Bukamal na jihu Sýrie při hranicích s Irákem, bylo dle SOHR zabito minimálně 55 členů íránských revolučních gard a íránských šíitských milicí. Nálet byl proveden po několika měsících co zdroje OSINT upozorňovali na budování rozsáhlého komplexu íránské vojenské základny na hranicích Sýrie a Iráku.

Írán s největší pravděpodobností hodlal celý prostor opevnit a vybudováním vojenské základny na hlavním (a jediném) pozemním přechodu do Iráku zabezpečit přímý most mezi Íránem a Sýrií. Hlavní íránská aktivita je nyní zaměřena na vybudování základen na jihovýchodě Sýrie neboť zřejmě ruský tlak na režim Bašára Assada způsobil, že aktuální vojenské operace SAA proti Tureckem podporovaným džihádistickým silám jsou poprvé od počátku občanské války vedeny bez významnější asistence íránských jednotek či Hizballáhu.

Rusko zřejmě přislíbilo Izraeli omezení íránské přítomnosti na západě Sýrie a dává izraelským náletům zelenou. Zajímavé je, že zřejmě i syrská PVO dostala příkaz nezasahovat – pokud nebudou napadeny přímo objekty SAA.

Připomeňme si, že konečným cílem Ruska je ovládnutí Sýrie jako jediné cizí mocnosti, což znamená vystrnadění jak Íránu tak i Turecka či USA a strategické rozhodnutí je třeba takto v dlouhodobém kontextu chápat.

(Visited 183 times, 1 visits today)